Etusivu » Tietopiste » Tietoartikkelit » Huumeet ja laakkeet » Muuntohuumeet

Muuntohuumeet

Julkaistu 26.10.2012

Muuntohuumeiksi kutsutaan aineita, jotka ovat rakenteeltaan ja vaikutuksiltaan perinteisten huumausaineiden, esimerkiksi amfetamiinin tai kannabistuotteiden tapaisia mutta joita ei ole vielä luokiteltu huumausaineiksi. Muuntohuumeeksi voidaan kutsua myös sellaisia aineita, jotka on vasta vähän aikaa sitten luokiteltu huumausaineeksi. Osa muuntohuumeista on lääkekehityksen tuloksena syntyneitä aineita, jotka eivät esimerkiksi sivuvaikutustensa vuoksi ole kelvanneet lääkkeiksi, mutta ovat löytäneen uuden tarkoituksen väärinkäytön myötä. Osa muuntohuumeista on kehitetty tarkoituksellisesti päihdekäyttöön.

Muuntohuumeita valmistetaan pääasiassa aasialaisissa laboratorioissa. Muuntohuumeita myyvät verkkokaupat voivat sen sijaan sijaita missä päin maailmaa tahansa.

Muuntohuumeita esiintyy monissa erilaisissa muodoissa. Useimmiten muuntohuumeita myydään valkoisina jauheina, mutta niiden väri voi vaihdella. Muuntohuumeisiin mahdollisesti lisätyt muut aineet vaikuttavat myös niiden väriin. Lisäksi muuntohuumeita myydään tabletteina, kapseleina ja kasvirouheisiin sekoitettuna. Ulkonäöstä ei voi päätellä, mistä muuntohuumeesta on kyse.

Muuntohuumeista tekee erityisen vaarallisia se, että niistä on saatavana hyvin vähän luotettavaa tietoa. Usein tieto on peräisin keskustelupalstoilta, ja käyttäjät ovat itse toimineet koekaniineina. Mikäli kokeilu epäonnistuu ja käyttäjä joutuu sairaalahoitoon, voi olla, ettei hoitohenkilökunnallakaan ole tietoa aineesta ja esimerkiksi siitä, kuinka yliannostusta hoidetaan. Silloinkin kun uskoo löytäneensä keskustelupalstalta luotettavaa tietoa esimerkiksi annostelun suhteen, riskinä on, ettei verkkokaupasta tilattu tai kaverilta ostettu aine ole samaa. Tullilaboratorio saa säännöllisesti tutkittavakseen muuntohuumenäytteitä, jotka sisältävät muuta kuin pakkauksessa ilmoitettua ainetta. Lisäksi osan näytteistä on todettu sisältävän useita eri aineita sekaisin. Tällaisten aineiden annostelun määrittäminen on mahdotonta.

Tutkimusten mukaan muuntohuumeiden puhtaus vaihtelee suuresti. Jauhemaisten muuntohuumeiden annosteluun tarvitaan tarkka analyysivaaka, sillä milligrammojen tai jopa mikrogrammojen painoisten annosten punnitseminen ei muuten onnistu. Ja mikäli aine on väärää, ei tarkkuudestakaan ole hyötyä. Vuonna 2009 ilmoitettiin viranomaiskanavia pitkin kuolemantapauksista, joiden epäiltiin johtuneen siitä, että Bromo-Dragonfly-nimistä muuntohuumetta oli myyty asiakkaille 2C-B-Fly-nimellä. Nämä ovat eri muuntohuumeita, ja vaarallisuus johtuu siitä, että 2C-B-Flyn annostus mitataan milligrammoissa, Bromo-Dragonflyn mikrogrammoissa (1 mg = 1000 µg). Näin annos on voinut olla tuhatkertaisesti pielessä.

Muuntohuumeiden käytön lisääntymisen myötä ne ovat aiheuttaneet viime vuosina useita kuolemantapauksia. Viranomaistiedotusten mukaan pelkästään vuoden 2012 aikana ainakin kolmen eri muuntohuumeen käytön tiedetään johtaneen useisiin yliannostus- ja kuolemantapauksiin. Erityisen vaarallista on alkoholin ja muuntohuumeiden yhteiskäyttö.

Muuntohuumeet ovat uusia aineita. Sen vuoksi niitä kaikkia ei ole vielä luokiteltu huumausaineiksi, vaikka ne olisivatkin vaikutuksiltaan samanlaisia jo luokiteltujen aineiden kanssa. Monissa maissa, Suomi mukaan lukien, muuntohuumeita luokitellaan aktiivisesti huumausaineiksi. Suomessa muuntohuumeet luokitellaan ensin lääkeaineiksi. Sellaiset muuntohuumeet, joita ei ole vielä luokiteltu lääkeaineiksi tai huumausaineiksi, voidaan kuitenkin rinnastaa lääkeaineisiin. Rikosoikeudellisia seuraamuksia voi siten tulla sellaisistakin aineista, jotka eivät ole lääkeainelistalla. Muuntohuumeita verkkokaupasta tilaavaa henkilöä epäillään yleensä joko huumausaine- tai lääkerikoksesta. Merkintä rikosrekisterissä voi haitata merkittävästi nuoren ihmisen tulevaisuutta esimerkiksi työnhaussa.

Ilmari Szilvay
tullikemisti, Tullilaboratorio

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen?
Ääniä yhteensä: 928