Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Muuntohuumeet

Muuntohuumeiksi kutsutaan aineita, jotka ovat rakenteeltaan ja vaikutuksiltaan perinteisten huumeiden tapaisia, mutta joita ei ole luokiteltu huumausaineiksi alkuperäisissä huumausainesopimuksissa.

Muuntohuumeet ovat siis uusia aineita. Sen vuoksi niitä kaikkia ei ole vielä luokiteltu huumausaineiksi. Muuntohuumeita saatetaan kaikkialla maailmassa kuitenkin yhä nopeammin valvonnan alle. Muuntohuumeita luokitellaan huumausaineiksi uusilla huumausainesopimuksilla.

Mitä ne ovat?

Monet muuntohuumeista ovat lääkekehityksen tuloksena syntyneitä aineita, jotka eivät esimerkiksi sivuvaikutustensa vuoksi ole kelvanneet lääkkeiksi, mutta ovat löytäneen uuden tarkoituksen väärinkäytön myötä. Osa muuntohuumeista on kehitetty tarkoituksellisesti päihdekäyttöön. 
 
Muuntohuumeita valmistetaan pääasiassa aasialaisissa laboratorioissa. Muuntohuumeita myyvät verkkokaupat voivat sen sijaan sijaita missä päin maailmaa tahansa. Suomenkielinen nettisivu ei ole luotettavuuden merkki, vaan aineita on voitu käsitellä ja valmistaa epämääräisissä oloissa.  

Muuntohuumeita esiintyy monissa erilaisissa muodoissa. Useimmiten muuntohuumeita myydään valkoisina jauheina, mutta niiden väri voi vaihdella. Muuntohuumeisiin mahdollisesti lisätyt muut aineet vaikuttavat myös niiden väriin. Lisäksi muuntohuumeita myydään tabletteina, kapseleina, nesteinä, lappuina ja kasvirouheisiin sekoitettuna. Ulkonäöstä ei voi päätellä, mistä muuntohuumeesta on kyse.  

Muuntohuumeet ovat erityisen vaarallisia

Muuntohuumeista tekee erityisen vaarallisia se, että niistä on saatavana hyvin vähän luotettavaa tietoa. Usein tieto on peräisin keskustelupalstoilta, ja käyttäjät ovat itse toimineet koekaniineina. Mikäli kokeilu epäonnistuu ja käyttäjä joutuu sairaalahoitoon, voi olla, ettei hoitohenkilökunnallakaan ole tietoa aineesta ja esimerkiksi siitä, kuinka yliannostusta hoidetaan.

Silloinkin kun uskoo löytäneensä keskustelupalstalta luotettavaa tietoa esimerkiksi annostelun suhteen, riskinä on, ettei verkkokaupasta tilattu tai kaverilta ostettu aine ole samaa. Tullilaboratorio saa säännöllisesti tutkittavakseen muuntohuumenäytteitä, jotka sisältävät muuta kuin pakkauksessa ilmoitettua ainetta. Lisäksi osan näytteistä on todettu sisältävän useita eri aineita sekaisin. Tällaisten aineiden annostelun määrittäminen on mahdotonta. Muuntohuumeiden puhtaus vaihtelee myös suuresti.  

Huumerikollisuus

Tulli ja poliisi valvovat aktiivisesti muuntohuumeiden maahantuontia, hallussapitoa ja levitystä. Muuntohuumeita verkkokaupasta tilaavaa henkilöä epäillään yleensä joko huumausainerikoksesta tai salakuljetuksesta. Viime vuosina muuntohuumekauppaa on onnistuttu kitkemään ja muuntohuumeiden ostajia on pystytty paljastamaan. Merkintä rikosrekisterissä voi haitata merkittävästi nuoren ihmisen tulevaisuutta esimerkiksi työnhaussa. 

Ilmari Szilvay
tullikemisti, Tullilaboratorio

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon