Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut

Jos mielenterveys, päihteet, pelaaminen tai muut riippuvuudet mietityttävät sinua tai läheistäsi, apua ja tukea on saatavilla nuorille suunnatuista mielenterveys- ja päihdepalveluista. Palveluiden tavoitteena on auttaa ymmärtämään omaa tilannetta, löytämään ratkaisuja ja edistämään hyvinvointia.

Kenelle palvelut on tarkoitettu?

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut on suunnattu yleensä noin 13–24-vuotiaille, mutta ikärajat voivat vaihdella alueittain. Joillakin alueilla palveluja on saatavilla myös yli 24-vuotiaille, jopa 29-vuotiaaksi asti. Tukea voivat saada myös nuorten läheiset.

Millaista apua on tarjolla?

Palvelut voivat sisältää esimerkiksi:

  • Keskusteluapua ja yksilö- tai ryhmäterapiaa
  • Ohjausta ja neuvontaa mielenterveyteen, päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyen
  • Tukea ahdistukseen, masennukseen ja muihin mielenterveyden haasteisiin
  • Apua perheen tai läheisten tilanteeseen
  • Tarvittaessa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen tukea

Kaikki palvelut ovat luottamuksellisia ja yleensä maksuttomia.

Mitä tapaamisella tapahtuu?

Usein ensimmäisellä tapaamisella sinulla on mahdollisuus keskustella rauhassa ammattilaisen kanssa omasta tilanteestasi. Keskustelut voivat liittyä esimerkiksi mielialaan, päihteisiin, ihmissuhteisiin tai muihin mieltä painaviin asioihin. Voit itse päättää, mistä haluat puhua ja kuinka paljon haluat kertoa.

Ammattilainen kuuntelee ja auttaa sinua hahmottamaan tilanteesi sekä miettimään, millainen tuki voisi olla sinulle hyödyllistä. Jatkossa tapaamisia voidaan järjestää tarpeidesi mukaan joko yksilöllisesti, ryhmässä tai perheen kanssa.

Miten palveluihin pääsee?

Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi:

  • Kouluterveydenhoitajaan, kuraattoriin tai opettajaan
  • Terveyskeskukseen tai opiskeluterveydenhuoltoon
  • Hyvinvointialueesi nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin

Palveluihin voi hakeutua eri tavoin – joillakin alueilla ajan voi varata etukäteen, kun taas toisaalla voi olla päivystys, jonne voi mennä ilman ajanvarausta.

Miten löydän oman alueeni palvelut?

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarjonta vaihtelee alueittain. Joillakin hyvinvointialueilla ei ole erillisiä nuorille suunnattuja palveluja, vaan tuki järjestetään osana laajempia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Koska palveluiden nimet ja toimintamallit vaihtelevat eri puolilla Suomea, on hyvä tarkistaa oman alueesi tilanne hyvinvointialueen verkkosivuilta. Löydät tietoa hakemalla esimerkiksi ”nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut (oma hyvinvointialueesi)” tai katsomalla oman kuntasi tai hyvinvointialueesi verkkosivut.

Jos et löydä tietoa oman alueesi palveluista, voit kysyä neuvoa kouluterveydenhoitajalta, nuoriso-ohjaajalta, kuraattorilta tai hyvinvointialueesi terveyspalveluista.

Apua on saatavilla – et ole yksin

Jos mietit, kannattaako apua hakea, muista, että pienikin huoli on riittävä syy ottaa yhteyttä. Voit hakeutua palveluihin matalalla kynnyksellä, eikä sinun tarvitse tietää etukäteen, mikä auttaisi parhaiten – ammattilaiset auttavat sinua löytämään oikeanlaisen tuen.

Anna arvio Mistä apua? -sisällöstä

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon