Seurustelu
7.12.2022
Ihastuminen on ihanaa! Vatsassa lepattaa perhosia, mielessä keikkuu lintusia, aurinko paistaa, oli sää mikä hyvänsä. Ajatukset hakeutuvat siihen yhteen tiettyyn. Haaveet, unelmat, toiveet – meistä yhdessä.
Ihastuminen on kamalaa! Huomaako hän minut? Mitä sit, jos huomaa? Kelpaanko minä? Mitä mä sanon? Sanonko mitään? Mitä mä teen? Miten mä oon? Mitä mun kaverit sanoo? Mitä sen kaverit sanoo? Mitä jos tästä ei tule mitään? Mitä jos tästä tulee jotain?
Keneen ihastuisin ja miksi?
Ihastua voi melkeinpä keneen vain. Jokin hänessä alkaa kiehtoa tietyllä tavalla ja yhtäkkiä hän täyttää ajatuksesi. Hän saattaa olla ystäväsi, kaverisi, tuttavasi tai joku, jota et ole tavannut koskaan aiemmin. Hän saattaa olla myös vaikkapa opettaja, valmentaja, urheilija, poptähti tai näyttelijä.
Oli hän sinua lähellä tai kaukana, ihastuessa ihminen tuntee voimakkaita tunteita toista ihmistä kohtaan ja ne tunteet voivat olla hämmentäviäkin. Ihastuminen on oikeastaan luonnon keino varmistaa, että ihmiskunta lisääntyy ja säilyy: aivot tuottavat mielihyvähormoneja, jotka tekevät ihastuksen kohteen mielessä vieläkin vastustamattomammaksi. Hakeudumme ihastumisenkohteen läheisyyteen ja mietimme, miten saisimme hänet itsellemme.
Seurustellaanko me?
Joskus voi käydä niin, että ihastuksen kohde hämmentyy huomiostasi eikä vastaakaan tunteisiisi. Varsinkin, jos ihastuksen kohde on itsekin nuori, on hyvä muistaa, että myös hän harjoittelee ihastumisasioita. Voit hyvin kertoa ihastumisen kohteelle tunteistasi, koska kukaan ei osaa lukea toisen ajatuksia. On kuitenkin tärkeää ottaa toisen tunteet huomioon eikä ketään voi pakottaa tykkäämään, vaikka itse niin kovasti saattaisi toivoakin. Jokaisella on oikeus sanoa ihmissuhteissa ei ja sitä on syytä kuunnella, vaikka se ei itsestä aina kivalta tuntuisikaan.
Sitten voi käydä niin, että sinä ihastut ja hän ihastuu. Alatte viettämään enemmän aikaa yhdessä ja kohta tulee eteen kysymys: seurustellaanko me?
Ei ole olemassa sääntöä, minkä ikäisenä seurustelu pitäisi tai sen saisi aloittaa. Jokaisen tunnekehitys tapahtuu omia aikojaan ja seurustelu alkaa kiinnostaa eri ihmisiä eri aikaan. Seurustelemisen kanssa ei ole siis mikään kiire, vaikka tuntuisikin siltä, että kaikki kaverit seurustelevat.
Suomessa on kuitenkin olemassa ns. suojaikäraja, joka on 16 vuotta. Raja ei estä 16 vuoden molemmin puolin olevien nuorten tai vanhemman kumppanin kanssa seurustelua. Rajan tarkoitus on kuitenkin varmistaa, että seurustelevat ja seksiä harrastavat nuoret olisivat mahdollisimman tasavertaisessa asemassa keskenään eli ettei aikuinen ryhtyisi seksuaaliseen tekoon huomattavasti nuoremman kanssa.
Miten seurustellaan?
Seurustelua on yhtä monen näköistä kuin on seurustelevaa pariakin. Seurustelu myös usein muuttuu iän myötä: nuoremmilla se voi olla vaikkapa viestittelyä somessa ja iän myötä mukaan tulee enemmän yhteistä tekemistä ja olemista. Seurustelemisesta sovitaan yhdessä ja silloin täytyy olla valmis huomioimaan toisen tunteet omien tunteiden lisäksi.
Jokainen seurusteleva pari päättää itse, miten usein tapaavat ja miten tiiviisti ovat yhdessä. Niin kauan kuin seurusteleva pari on tyytyväinen tilanteeseen, ei muilla siihen ole paljoakaan sanomista. On hyvä kuitenkin muistaa nähdä myös ystäviä ja harrastaa ja tehdä muita omia asioita, joita on tehnyt ennen seurusteluakin. On myös tosi tärkeää, että pari alkaa jo heti suhteen alkumetreillä kertoa toisilleen asioista, jotka tuntuvat hyvältä ja joita toiselta toivoo. Yhtä tärkeää on myös kuunnella toisen toiveita ja huomioida ne. Seurustellessa harjoitellaan toisen kanssa olemista ja toisen huomioonottamista, mutta myös sitä, miltä itsestä tuntuu ja mihin haluaa asettaa omat rajansa. Vaikka seurusteleekin, ei saa unohtaa itseään!
Seurustelu ja seksi
Kun yhdessä olo tuntuu hyvältä ja turvalliselta voi olla, että fyysinen läheisyys tuntua hyvältä ajatukselta. Toisesta pitää niin paljon, että haluaa päästä häntä todella lähelle. Pienet kosketukset, kädestä pitäminen, halaukset, pusut ja suukot ovat kaikki läheisyyttä. On hyvä myös muistaa, että kaikki eivät ylipäätään kaipaa seksiä tai tunne seksuaalista vetovoimaa toisiin ihmisiin. Heille seurustelusuhteessa tärkeintä on läheisyys toisen ihmisen kanssa.
Joka tapauksessa on oikein hyvä ajatus aloittaa rauhallisesti ja pikkuhiljaa omia fiiliksiä tunnustellen. Vaikka kaveripiirissä puhuttaisiinkin seksistä ja vaikka se olisi sarjoissa ja elokuvissakin usein keskeisellä sijalla, siitä ei kannata ottaa paineita. Sinun on oikeus määritellä tahti ja tapa, jolla etenet, jos etenet. Ensi kerta on iso juttu, mutta yhtä paljon seksin aloittamista parisuhteessa on hyvä miettiä aina uuden kumppanin kanssa.
Jos ei sittenkään sovita yhteen?
Aika usein käy sitten niinkin, että seurusteleva pari huomaa, etteivät he sovikaan yhteen. Tai voi käydä niin, että parista toinen tykkää vielä ihan kamalasti, mutta toinen ei enää tunnekaan samoin. Seurustelu loppuu.
Seurustelun loppuminen voi tuntua tosi pahalta ja useimmiten se herättää monenlaisia erilaisia tunteita. Jos itse haluaisikin jatkaa, voi tuntea suurta surua ja pettymystä ja yrittää ymmärtää, miksi kävi näin. Joku taas voi tuntea syyllisyyttä, kun näkee toisen surullisena, vaikka itse on ehkä helpottunutkin. Vaikka olisikin itse ollut aloitteentekijänä erossa, ei seurustelun loppuminen ole välttämättä helppoa. Ero on aina monista asioista luopumista ja jonkin aikaa olo voi tuntua surulliselta ja tyhjältä.
Toivottavasti siinä kohdassa voisi lohduttaa tieto, että useimmilla aikuisilla on takanaan kokemus mönkään menneestä suhteesta. Siitä on selvitty eteenpäin! On tärkeää surra, kun surettaa ja on hyvä jutella asiasta omien ystävien kanssa ja vaikka jonkun läheisen ja luotettavan aikuisen kanssa. Suru varmasti päättyy joskus ja elämässä alkaa taas olla järkeä. Löydät itsesi ja asiat, joista saat mielihyvää uudelleen. Jossain kohtaa ihastut todennäköisesti uuteen ihmiseen, vaikka heti seurustelun loppumisen jälkeen voi tuntua, ettei niin tapahdu koskaan. Jossain kohtaa löydät ehkä hänet, jonka kanssa yhteinen tulevaisuus tuntuu turvalliselta ja suunnitelmat alkavat ulottua aiempaa pidemmälle.
Tiina Varonen
sosiaalikasvattaja, erik. perhetyö ja päihde- ja mielenterveystyö
Tykkää, jaa