Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Dopingaineet

8.3.2024

Kun puhutaan dopingaineista, monille tulee ensimmäisenä mieleen huippu-urheilijat, uutisten dopingskandaalit tai hyvin isokokoiset kilpakehonrakentajat ja voimannostajat. Todellisuudessa dopingaineiden käyttö on huomattavasti tätä laajempi ilmiö. Suurin osa dopingaineiden käyttäjistä ei ole kilpa- tai huippu-urheilun parissa, vaan ihan tavallisia kuntoilijoita ja kuntosalilla kävijöitä. Tätä ilmiötä kutsutaankin kuntodopingiksi.

Suomalaisesta aikuisväestöstä reilu 1 % on joskus elämänsä aikana käyttänyt dopingaineita. Kansainvälisesti nuoria dopingaineiden käyttäjiä on kyselyistä riippuen usein noin 1–3 % nuorista.

Toisin kuin kilpa- ja huippu-urheilussa, kuntodopingissa dopingaineiden käytön motiivit eivät liity pelkästään suorituskyvyn kasvuun, vaan käytöllä tavoitellaan usein ulkonäön muokkausta. Tyypillinen tavoite on kasvattaa nopeammin lisää lihasta ja vähentää rasvan määrää.

Nuorten dopingaineiden käyttö on enemmänkin ongelma- ja riskikäyttäytymiseen, useiden aineiden sekakäyttöön ja ulkonäköpaineisiin kuin liikunta- ja urheilumenestykseen tai puhtaasti suorituskykyyn liittyvä asia. Suomalaisista yläasteikäisistä nuorista tytöistä lähes 70 % ja pojista hieman alle 40 % on toisinaan tyytymättömiä kehoonsa.

Eri dopingaineita

Dopingaineiden kirjo on hyvin laaja. Yleisimmät aineet ovat kuitenkin testosteroni ja sen johdannaiset, anaboliset androgeeniset steroidit. Niillä on sekä anabolisia (kudoksia kasvattava vaikutus) että androgeenisia (miesmäisiä) vaikutuksia. Myös muita kasvuun liittyviä hormoneita ja muita aineita (mm. SARM, kasvuhormoni, insuliini, istukkahormoni) sekä treenitehon kasvatukseen ja kireään ulkomuotoon liittyviä aineita (piristeet, klenbuteroli, DNP-2) saatetaan käyttää.

Dopingaineiden käytössä onkin tyypillistä käyttää useaa eri ainetta samaan aikaan. Myös sekakäyttöä eli usean eri dopingaineen, lääkkeiden ja päihteiden samanaikaista käyttöä esiintyy runsaasti. Usean dopingaineen käyttö sekä sekakäyttö lisää riskejä huomattavasti.

Suomessa dopingaineiden käyttöä ei ole laissa määrätty rangaistavaksi, mutta dopingaineiden valmistus, maahantuonti, välittäminen ja suurten määrien hallussapito ovat rangaistavia tekoja. Esimerkiksi ulkomailta dopingaineen tilaaminen omaa käyttöä varten on rangaistavaa. Suomen rikoslaissa on määritelty useita eri dopingaineita.

Koska eri maiden lainsäädäntö poikkeaa toisistaan, saattaa kuluttaja tilata vahingossa laittoman lisäravinteen tai dopingaineen verkon kautta. Tuotteiden todellinen koostumus voi myös olla muuta kuin luvattu ja epäpuhtauksien riski on suuri. Siksi mitään epäilyttävää tai liian hyvältä kuulostavaa ei kannata tilata ulkomailta.

Dopingaineiden riskit

Varsinkin anaboliset steroidit vaikuttavat elimistöön hyvin laajasti. Siksi haittojenkin kirjo on laaja. Anaboliset steroidit voivat aiheuttaa ulkoisia merkkejä kuten ihon rasvoittumista, aknea, hiusten lähtöä, rintojen kasvua miehillä (gynekomastia) ja kivesten surkastumista. Koska naisten luontaiset testosteronipitoisuudet ovat huomattavasti pienemmät kuin miehillä, oireet ovat usein selkeämpiä ja pysyvämpiä ja ilmenevät nopeammin. Näitä ovat muun muassa rintojen pienentyminen, äänen madaltuminen, klitoriksen kasvu, karvoituksen lisääntyminen sekä hiusten lähtö.

Haitallisimmat muutokset eivät kuitenkaan näy ulospäin. Anaboliset steroidit voivat nostaa verenpainetta, heikentää kolesterolia, kuormittaa maksaa, munuaisia ja sydäntä. Sydänperäisen äkkikuoleman riski kasvaa. Isoilla annoksilla käytettynä myös mielialamuutokset ovat mahdollisia, kuten äkkipikaisuus ja aggressiivisuus. Mielialamuutosten riski kasvaa erityisesti sille alttiilla ihmisillä varsinkin, jos mukana on päihteiden käyttöä. Kaikki nämä muutokset ovat lähes päinvastaisia kuin mitä liikunta ja urheilu saa aikaan ilman dopingaineita.

Testosteronia ja anabolisia steroideja käyttäessä ei voi välttyä niiden vaikutuksesta omaan luontaiseen hormonitoimintaan. Tämän seurauksena miehen kivekset surkastuvat ja siittiöiden tuotanto loppuu. Kun anabolisten steroidien käyttö lopetetaan, on oma testosteronituotanto lamaantunut. Oman tuotannon palautumisessa kestää tapauksesta riippuen usein 3–12 kk. Tänä aikana olo voi olla masentunut, väsynyt ja seksuaalitoimintojen kuten erektion kanssa on ongelmia.

Nuorten riskien erityispiirteet

Nuorten dopingaineiden käytön riskit ovat samat kuin aikuisilla, mutta käyttöön liittyy tiettyjä lisäriskejä ja erityispiirteitä.

Anabolisten steroidien käyttö murrosiässä voi vaikuttaa aivojen kehitykseen ja haitat saattavat olla pitkäaikaisia tai pysyviä ja näkyä aikuisuuden käytöksessä asti. Anabolisten steroidien ja testosteronin käyttö kasvuikäisenä saattaa aiheuttaa luiden epifyysien ennenaikaisen sulkeutumisen ja vaikuttaa pituuskasvuun. Tämä vaikutus on pysyvä. Tytöillä jo pienet määrät mieshormoneja voivat aiheuttaa hiusten lähtöä, vaikuttaa kuukautiskiertoon sekä aiheuttaa miesmäisiä piirteitä. Pojilla murrosikä saattaa aikaistua tai nopeutua.

Nuorten kasvu ja kehitys

Murrosiän normaaliin kehitykseen liittyy laaja yksilöllinen vaihtelu. Siksi vertailu toisiin on turhaa, mutta ymmärrettävää. Tytöillä kasvupyrähdys ajoittuu keskimäärin 12 vuoden ikään ja kestää noin kaksi vuotta. Poikien kasvupyrähdys alkaa myöhemmin, on pidempi ja kestää usein 18 vuoden ikään asti. Murrosiän laukaisee eri elimistön hormonien erityksen kasvu. Moni näistä hormoneista on samoja mitä käytetään dopingtarkoituksessa. Murrosiässä muun muassa sukupuolihormonien kuten testosteronin määrä kasvaa merkittävästi. Myös kasvuhormonipitoisuudet nousevat.

Tässä suuressa kasvun ja kehityksen vaiheessa saattaa olla erityisen haitallista käyttää elimistön ulkopuolista hormonia, kuten testosteronia tai anabolisia steroideja, jotka sekoittavat elimistön oman tuotannon. Murrosikä on paitsi suurta pituuskasvun, myös sukukypsyyden ja keskushermoston kehityksen aikaa.

Nuoren, joka haikailee suurta lihaskasvua ennen murrosikää, on hyvä muistaa, että murrosiässä alkaa luontainen lihasten kasvu hormonaalisten muutosten myötä. Lihasmassan suurempi kasvattaminen on kuitenkin haastavaa ennen pituuskasvun loppumista. Poikien luontaiset testosteronitasot ovat huipussaan noin 18–20-ikävuoden tienoilla. Tässä vaiheessa, kun pituuskasvu on pysähtynyt ja testosteronitasot ovat huipussaa, lihasmassan kasvattaminen voimaharjoittelulla alkaa olla jo huomattavasti helpompaa. Rasvattoman massan luonnollinen huippu saavutetaan usein vasta noin 25–30-vuotiaana.

Joni Askola

Tiimipäällikkö Dopinglinkki, TtM

Lähteet

Dopinglinkki

 

Karjalainen K, Hakkarainen P, Salasuo M. Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumausasenteet 2022. Tilastoraportti 15/2023. THL

 

Mishina K, Kronström K, Heinonen E, Sourander A. (2024) Body dissatisfaction and dieting among Finnish adolescents: a 20-year population-based time-trend study. Eur Child Adolesc Psychiatry. doi.org/10.1007/s00787-023-02327-0

 

Nieschlag E, Vorona E. (2015) Medical consequences of doping with anabolic androgenic steroids: effects on reproductive functions. Eur J Endocr. 173, R47-R58

 

Nieschlag E, Vorona E. (2015) Doping with anabolic androgenic steroids (AAS): Adverse effects on non-reproductive organs and functions. Rev Endocr Metab Disord. 16(3):199-211

 

Hull HR, Thorton J, Wang J, Pierson RN, Kaleem Z, Pi-Sunyer X, Heymsfield S, Albu J, Fernandez JR, Vanltallie TB, Gallagher D. (2011) Fat-free mass index: changes and race/ethic differences in adulthood. Int J Obes. 35(1):121-127

 

Westerterp K ym. (2021) Physical activity and fat-free mass during growth and later in life. Am J Clin Nutr. 114(5):1583-1589

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon