Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

C-hepatiitti

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Kun virus pääsee elimistöön, alkaa se pikkuhiljaa vahingoittaa maksan toimintaa. Edetessään C-hepatiitti voi aiheuttaa maksakirroosin ja pahimmassa tapauksessa maksasolusyövän. C-hepatiittitartunnan saa Suomessa vuosittain noin 1200 henkilöä, minkä takia on puhuttu jopa C-hepatiittiepidemiasta.

Miksi on tärkeää, että nuoret tietävät C-hepatiitista?

C-hepatiitin esiintyvyys on Suomessa suurinta 20-24-vuotiaiden ikäryhmässä. Siitä voidaan päätellä, että tartunnat saadaan nuorena. Jos nuoret tietävät C-hepatiitista, osaavat he silloin myös suojautua siltä.

Miten C-hepatiitti tarttuu?

C-hepatiitti vaati verikontaktin tarttuakseen ihmisestä toiseen. Verikontakti syntyy esim. epähygieenisissä olosuhteissa otetuista tatuoinneista ja lävistyksistä, yhteiskäytössä olevista neuloista ja ruiskuista huumeita käytettäessä tai suojaamattomassa seksissä haavojen kautta. Se voi myös tarttua äidistä lapseen synnytyksen ja imetyksen aikana.

Kuka voi saada C-hepatiittitartunnan?

Tartunnan voi saada kuka tahansa, joka altistuu infektoituneelle verelle. Yleisimmin C-hepatiitti saadaan huumeita käytettäessä, kun kaverukset käyttävät yhteisiä neuloja ja ruiskuja.

Miten voi välttyä tartunnalta?

Suojautuminen C-hepatiitilta on hyvin helppoa. Jos käyttää huumeita, on tärkeää käyttää vain omia neuloja ja ruiskuja. Satunnaisissa seksisuhteissa on hyvä käyttää kondomia. Tatuointien ja lävistysten ottoa ulkomailla kannattaa välttää.

Miksi testaaminen on tärkeää?

C-hepatiitti on yleensä pitkään oireeton, joten sen toteaminen ei ole mahdollista millään muulla tavalla, kuin testaamalla. Ilman testausta ja hoitoa virus pääsee etenemään huomaamatta. Siksi on tärkeää hakeutua testiin, jos tartunta vähänkin askarruttaa. Testi on yksinkertaisimmillaan sormenpäästä otettava verinäyte. Jos testi on positiivinen, on syytä hakeutua hoitoon.

Voiko C-hepatiitista parantua?

C-hepatiitti pystytään parantamaan lähes kaikilta hoitoon hakeutuneilta. C-hepatiitti ei myöskään ole este tatuointien tai lävistysten ottamiselle tai mihinkään opiskelu- tai työpaikkaan hakeutumiselle.

Missä C-hepatiitin voi testata?

Omalta terveysasemalta, kouluterveydenhuollosta tai työterveydenhuollosta saa lähetteen laboratorioon. Jos käyttää huumeita tai on huumeidenkäyttäjän läheinen, kaveri tai puoliso, voi testiin hakeutua neulojen ja ruiskujen vaihtopisteisiin. Pisteiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Jos jokin asia jäi mietityttämään, kysy Nuortenlinkin nettineuvonnan ammattilaisilta nimettömästi ja luottamuksella.

Lisää luotettavaa tietoa C-hepatiitista: seonveressä.fi