Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Läheisen aikuisen päihteidenkäyttö

Juovatkohan vanhempani liikaa? Miksi minua nolottaa kutsua kavereita kotiini? Mitä voisin tehdä asialle? Olenkohan ainoa, joita nämä asiat mietityttävät?

Joskus kohtaamme vaikeita asioita elämässä ja lähipiirissämme. Aikuisten liiallinen juominen voi olla yksi sellainen asia, joka huolestuttaa tai hämmentää. Aina omat voimat eivät riitä asioiden selvittämiseen, eikä ole lapsen ja nuoren tehtävä kantaa vastuuta perheestään.

Omista tunteista saa ja pitää puhua, eikä niiden kanssa kannata jäädä yksin. Tiesitkö, että noin joka neljäs suomalaisnuori on kokenut joskus haittoja aikuisten juomisesta? Yleisimpiä vanhempien päihteidenkäytöstä johtuvia haittoja ovat häpeän ja pelon tunteet, ahdistunut olo, riitaisa ilmapiiri kotona sekä luottamuspula vanhempia kohtaan, koska he eivät välttämättä pidä humalan tai krapulan vuoksi luvatusta kiinni.

Näistä asioista on vaikea puhua, koska jokainen lapsi rakastaa vanhempaansa tämän ongelmista huolimatta, ja tosi monen alkoholiongelmaisen on vaikea myöntää satuttavansa omaa lastaan käytöksellään. Aikuisen juomisen pohtiminen voi olla todella hämmentävää.

Silloin kun ei tiedä, miten pitäisi toimia, kannattaa jutella luotettavalle aikuiselle.

Ympäri Suomea työskentelee suuri määrä lasten, nuorten ja perheiden asioihin perehtyneitä ammattilaisia, jotka ovat käytettävissäsi. Myös moni muukin aikuinen haluaa varmasti tukea sinua. Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla autetuksi.

Ihan ensiksi kannattaa miettiä, kuka olisi sellainen luotettava aikuinen, jolle voisi puhua huolesta. Millaiset ovat välisi äitiin tai isään? Onko sinulla isosiskoa tai isoveljeä? Entä tätiä, setää tai vaikkapa kummia? Voisiko isovanhemmalle laittaa viestiä? Entäpä kavereiden vanhemmat?

Kaikissa perheissä ja suvuissa ei ole kovin läheiset välit, ja onneksi apua onkin saatavilla muualtakin. Kannattaa miettiä ja ottaa selvää koulun palveluista. Koulustasi pitäisi löytyä ainakin terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi. Heidän kaikkien ammatti on sellainen, että heillä on valmiudet auttaa sinua tilanteessasi. Myös eri harrastusten valmentajat ja vaikkapa nuorisotyöntekijät ovat sellaisia henkilöitä joiden puoleen voi kääntyä, jos aikuisten juominen häiritsee.

Kotikunnassasi on myös sosiaalityöntekijöitä ja terveyskeskus. Voit googlettaa oman kuntasi nimen ja vaikkapa sanan ”terveyskeskus”, ”lastensuojelu” tai ”sosiaalipäivystys” ja soittaa saamaasi puhelinnumeroon. Lastensuojelulla on turhaan huono maine, sillä he tekevät todella hyvää työtä yhdessä perheen ja lapsen kanssa yhdessä ja erikseen. Esimerkiksi huostaanotto on aivan viimeinen keino varmistaa, että nuorella on turvallinen kasvuympäristö. Muistathan, että jos tilanne on vakava, eli jos joku käyttäytyy uhkaavasti, on väkivaltainen tai näyttää esimerkiksi saaneen jonkinlaisen sairaskohtauksen, kannattaa soittaa viipymättä hätänumeroon 112.

Kasvokkain jutteleminen tutullekin ihmiselle voi olla liian iso askel otettavaksi heti. Netissä onkin runsaasti paikkoja, joissa voi jutella luotettavan aikuisen kanssa ja miettiä yhdessä hänen kanssaan, miten kannattaisi toimia hankalassa perhetilanteessa. Nuortenlinkin sisarsivusto Lasinen lapsuus on paikka, joka on erikoistunut nimenomaan aikuisten juomisesta aiheutuviin haittoihin. Varjomaailmassa on paikalla ammattilaisia vuoden jokaisena arkipäivänä, ja sieltä voi pyytää apua nimettömästi monin eri tavoin: tarjolla on mm. paljon aihetta koskevia juttuja luettavaksi, mahdollisuus jutella muiden samassa tilanteessa elävien nuorten kanssa sekä muutaman kerran vuodessa alkavia suljettuja nettiryhmiä.

Koko Hubara
projektikoordinaattori, A-klinikkasäätiö

Päivittänyt:
Eveliina Taanila
Suunnittelija, A-klinikkasäätiö