Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Kännireksia

Kännireksia on ilmiö, joka liittyy syömisen, alkoholinkäytön ja painon hallintaan. Ilmiö on vanha: sitä on todennäköisesti esiintynyt niin kauan kuin ihminen on käyttänyt alkoholia. Vaikka kännireksialle ei ole olemassa virallista määritelmää, sanalla on yleensä tarkoitettu syömättä olemista ennen alkoholin juomista tai sen aikana, sillä alkoholi sisältää paljon kaloreita ja siis lihottaa runsaasti käytettynä. Kännireksia-sana on suora käännös englanninkielisestä termistä ”drunkorexia”, joka on otettu yleiseen käyttöön vasta vuonna 2008.

Kännireksian tavoitteena on usein yhdistää alkoholinkäyttö syömisen rajoittamiseen niin, että paino ei pääse nousemaan ja rahaa säästyy. Joskus painoa yritetään jopa saada pudotettua. Humalahakuisessa yhteisössä, varsinkin nuorten kohdalla, tavoitteena voi olla saavuttaa nopeampi ja siten halvempi humalatila pienemmällä alkoholimäärällä. Amerikkalaistutkimusten mukaan kännireksiaa harrastavien miesten tarkoitus on yleensä rahasäästö, kun taas naiset tavoittelevat hoikkana pysymistä. Suomessa tilanne ei välttämättä ole täysin sama, sillä alkoholi on täällä kalliimpaa.

Kännireksian oletetaan liittyvän kauneusihanteisiin ja muotivirtauksiin. Nuorten kohdalla kännireksia on nykyään melko tavallista; amerikkalaistutkijoiden mukaan ilmiö esiintyisi noin 24–30 %:lla naisopiskelijoista ja noin 8–10 %:lla miesopiskelijoista. Luultavasti luvut ovat Suomessa melko samanlaiset.  

Vaikutukset ja seuraukset

Alkoholi on runsaasti energiaa sisältävä ravintoaine. Kun henkilö aloittaa alkoholinkäytön tai lisää alkoholin kulutustaan, on normaalisti seurauksena lihominen. Vähentämällä samalla syömistä voidaan kuitenkin luoda tasapaino, jossa alkoholin juominen ei kasvatakaan painoa, vaan johtaa mahdollisesti jopa laihtumiseen.

Sellainen kännireksia, jossa syöminen jätetään väliin juuri ennen alkoholijuomista, on monella tavalla epäterveellistä ja jopa hengenvarallista. Suurin osa näistä haitoista johtuu paaston ja alkoholijuomisen yhteisvaikutuksista sokeriaineenvaihduntaan. Syömättömyyden aikana verensokeri laskee vääjäämättä. Alkoholia juotaessa sokerin muodostus pysähtyy maksassa ja muun elimistön vapauttamat sokerivarastot tyhjenevät nyt entistä nopeammin, kun paasto on jo ennakkoon kuluttanut kehon sokerivarastoja.

Kun verensokeri on laskussa, alkoholin imeytyminen ja leviäminen elimistöön nopeutuu huomattavasti, jolloin seurauksena on sekä korostettu sokeripuutos (hypoglykemia) että nopea kova humala. Yhteisvaikutukset ovat huomattavan vaaralliset, ja kännireksia kasvattaakin riskiä joutua tekemisiin esimerkiksi aggressiivisuuden ja väkivallan, tapaturmien ja loukkaantumisten sekä ei-toivottujen raskauksien ja sukupuolitautien kanssa. Lisäksi humalan ja sokeripuutoksen edetessä seuraa tavallista helpommin muistinmenetys, kova krapula, alkoholimyrkytys ja pahimmassa tapauksessa jopa lopullinen aivokuolema. Petollinen on myös alkoholin aktivoiva vaikutus, joka voimistaa halua esimerkiksi tanssia tai muuten liikkua energiaa kuluttavasti. Samaan aikaan sokeripuutos kavalasti pahenee.

Mikäli kännireksiasta tulee tapa, tämä voi johtaa alkoholiongelmaan. Myös riski syömishäiriöiden kuten anoreksian tai bulimian kehittymiseen kasvaa. Syömishäiriöriski on erityisen suuri niissä tapauksissa, joissa kännireksian tarkoituksena on juuri painonhallinta ja hoikkuuden ylläpitäminen.

Kännireksian riskit eivät myöskään ole eri sukupuolille samanlaisia. Naiset ovat keskimäärin miehiä taipuvaisempia altistumaan kännireksian haittavaikutuksille.

Peter Eriksson
dosenttitutkija, Helsingin yliopisto, Hjelt-instituutti, Kansanterveystieteen osasto

Lähteet

Barry AE ja Piazza-Grdner AK. Drunkorexia: Understanding the co-occurrence of alcohol consumption and eating/exercise weight management behaviors. Journal of American College Health 60, 236–243, 2012.

Burke SC, Cremeens J, Vail-Smith K, Woolsey C. Drunkorexia: Calorie restriction prior to alcohol consumption among college freshmen. Journal of Alcohol & Drug Education 54, 17–34, 2010.

New York Times. Starving themselves, cocktail in hand.

Science News. Drunkorexia: A recipe for disaster.

Wikipedia – drunkorexia.