Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Alkoholi ja energiajuomat

Energiajuomiksi kutsutaan sokerilla maustettuja virvoitusjuomia, jotka sisältävät runsaasti kofeiinia. Nimi on hieman harhaanjohtava, sillä juomissa ei ole energiaa sen enempää kuin tavallisessa sokeripitoisessa virvoitusjuomassa. Mainoksissa kuitenkin herätellään virheellisiä mielikuvia energisyydestä, vauhdista ja parantuneesta suorituskyvystä (”antaa siivet”). Vauhdin mielikuvaa tukee myös juomamainosten näkyminen Formula 1 -autojen kyljissä ja alppihiihtäjien varusteissa.

Kohtuullinen kofeiinin käyttö piristää jonkin verran, mutta liian suuret annokset aiheuttavat levottomuutta, unettomuutta, sydämentykytystä ja huonovointisuutta.

Alkoholi ja energiajuomat

Alkoholille ja kofeiinille yhteistä on se, että molemmat aiheuttavat riippuvuutta, eli niihin voi jäädä koukkuun. Nuoret käyttävät paljon energiajuomia. On mahdollista että myös niiden käyttö yhdessä alkoholin kanssa vetoaa helposti nuoriin, jotka omaksuvat nopeasti uusia käyttötottumuksia. Säännöllisen kofeiinin käytön äkillinen lopettaminen aiheuttaa päänsärkyä, mutta ei kuitenkaan tätä pahempia puutosoireita. Mainoksissa ei puhuta energiajuomien ja alkoholin yhteiskäytöstä, mutta monissa ravintoloissa niillä miksatut drinkit ovat hyvin suosittuja, ja kotioloissa voi kuka hyvänsä halujensa mukaan sekoitella kaikenlaisia juomia.

Energiajuomien ”terästäminen” alkoholilla perustuu mainosten luomiin uskomuksiin siitä, että niiden avulla voisi jatkaa juhlimista pitempään ja vauhdikkaammin. Kofeiini ei kuitenkaan muuta alkoholin vaikutuksia hermostoon ja käyttäytymiseen eikä siis mitenkään suojaa alkoholin haitoilta. Vaarana on, että usko energiajuomiin johtaa huolettomuuteen alkoholin käytössä. Juhlimista jatkettaessa nautitaan enemmän alkoholia, ja myös energiajuomien sisältämän kofeiinin tai tauriinin määrä voi yhteiskäyttäjillä nousta suureksi. Seuraavana päivänä kuviteltu energia on tipotiessään ja krapula on sitä pahempi, mitä enemmän alkoholia on juotu.

Alkoholijuomat ja energiajuomat eivät sovellu nestetasapainon korjaamiseen urheilusuoritusten tai bilettämisen aiheuttamassa tai muusta syystä johtuvassa nestehukassa, sillä sekä alkoholi että kofeiini lisäävät hieman virtsaneritystä ja siis kuivattavat elimistöä.

Sekakäytön vaarat

Yhdysvalloissa on saatavissa energiajuomia, joissa kofeiinia on vieläkin runsaammin kuin Suomessa myytävissä tuotteissa. Siellä nuorten parissa toimivat päihdetyöntekijät ovat huolissaan alkoholin ja energiajuomien yhteiskäytön yleisyydestä. He epäilevät, että energiajuomariippuvuus voi johtaa muiden piristeiden käyttöön. Tieteellistä tutkimusnäyttöä tästä ei vielä ole. Asiaa on vaikea tutkia, sillä ihmiset eivät tahdo suoraan ja rehellisesti kertoa siitä, kuinka usein ja kuinka paljon nautintoaineita käyttävät – eivät varsinkaan silloin, kun käyttö on pahentunut ongelmaksi asti. Suomessa Elintarvikevirasto (nykyinen Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA) on suositellut energiajuomien pakkausmerkintöihin mainintaa siitä, ettei tuotetta suositella nautittavaksi alkoholijuomien kanssa.

Viisas varoo turhia riskejä. Alkoholin kanssa pitää säilyttää tolkku eikä mukaan pidä sotkea piristäviä aineita. Eikä pidä uskoa mainoksia.

Antti Aro
sisätautilääkäri, emeritusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lue lisää energiajuomista pikatiedosta.

Lähteet
Arria AM, O’Brien MC. The ”high” risk of energy drinks. JAMA 2011;305:600-1.
Howland J, Rohsenow DJ. Risks of energy drinks mixed with alcohol. JAMA 2013;309:245-6.