Etusivu » Tietopiste » Pikatieto » Tupakka

Tupakka

Mitä se on?

Tupakkaa valmistetaan Nicotina-kasvin eri lajien lehdistä kuivattamalla. Sitä käytetään polttamalla, nuuskana tai purutupakkana. Tupakkatuotteet ovat väriltään ruskeita ja niissä on käymisen tuloksena ominainen aromi. Useimmat tupakkavalmistajat lisäävät tuotteisiin lisäaineita, joiden avulla peitetään pahaa hajua ja kitkerää makua. Lisäksi niillä säädellään palamistapaa ja parannetaan säilyvyyttä.

Tupakan myynti on laillista, mutta sillä on Suomessa tiukat rajoitukset. Myös erilaisissa julkisissa tiloissa polttamista rajoitetaan nykyään voimakkaasti, sillä tupakansavu on syöpävaarallista ja vaarantaa polttajan lisäksi myös ympärillä olijoiden terveyden.

Miten se vaikuttaa?

Tupakansavun haitalliset aineet imeytyvät elimistöön pääasiassa keuhkoista, kun taas nuuskatessa imeytyminen tapahtuu suoraan suun ja nielun limakalvoilta. Imeytyminen on hyvin nopeaa: nikotiini saavuttaa aivot noin seitsemässä sekunnissa.

Tottumattomilla ja suurina annoksina tupakka aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä, tasapainohäiriöitä, huimausta ja mahakipuja – eli oireita nikotiinimyrkytyksestä. Pidempään tupakoineet odottavat tupakalta keskittymiskyvyn paranemista, rentoutumista ja hermostuneisuuden ja tuskaisen olon poistamista. Käytännössä polttamisen aikana koetut rauhoittumisen ja nautinnon tunteet johtuvat siitä, että nikotiinin määrä elimistössä palaa tasolle, johon tupakoija on tottunut ja vieroitusoireet väistyvät.

Käytön riskit?

Tupakasta aiheutuu voimakas riippuvuus. Fyysisen riippuvuuden saa aikaan nikotiini. Sen saannin loppuminen aiheuttaa vieroitusoireita: hermostuneisuutta, unettomuutta, päänsärkyä ja voimakasta tupakanhimoa. Fyysiset vieroitusoireet ovat pahimmillaan lopettamista seuraavien viikkojen aikana ja ne häviävät yleensä kolmen kuukauden sisällä. Henkisen ja sosiaalisen riippuvuuden voittaminen saattaa olla vaikeampaa.

Vaikka nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, pahimmat terveysriskit aiheutuvat tupakan muista myrkyllisistä ainesosista.  Haitat voivat tuntua kaukaisilta, koska monikaan nuori ei näe itseään tupakoimassa enää aikuisena. Jokainen tupakointikerta kuitenkin rasittaa kehoa ja monet haitat ilmenevät nopeasti.  Tupakointi voi estää nuoren keuhkojen kehittymisen täyteen mittaan. Hengitystiesairauksia tulee helpommin ja niistä paraneminen hidastuu. Ihon pintaverenkierto heikentyy, mikä aiheuttaa palelemista ja kasvattaa riskiä aknelle. Nikotiini kohottaa verenpainetta ja sykettä, jolloin erityisesti sydän ja aivot rasittuvat. Häkä syrjäyttää hapen verenkierrossa ja suorituskyky heikkenee. Joidenkin lääkkeiden imeytyminen huononee tupakoinnin seurauksena.

Pitkäaikaisen käytön jälkeen riskeinä ovat muun muassa verenkiertoelimistön sairaudet, aivoinfarkti, syöpätaudit ja krooniset keuhkosairaudet. Noin joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti tupakointinsa seurauksena, jos ei lopeta ajoissa. Myös passiivinen tupakointi eli toisten tupakansavun hengittäminen on haitallista.

Miten riskejä voi vähentää?

Suurin osa tupakoijista haluaisi lopettaa. Tupakka ei ole turvallista pieninäkään määrinä, mutta suuremmat määrät lisäävät riskejä. Tupakoinnista ei ole sen enempää hyötyä kuin muistakaan päihteistä: siitä saatu nautinto johtuu vain vieroitusoireiden lyhytaikaisesta väistymisestä.

Tupakoinnin lopettamista helpottamaan on saatavilla monenlaista tukea. Verkkopalvelu Stumppi tarjoaa tietoa, vertaistukea ja neuvontachatin. Maksuton neuvontapuhelin 0800 148 484 palvelee arkisin klo 13–18. Verkkopalvelu Fressis on suunniteltu erityisesti nuorille. Terveydenhoitajalta, lääkäriltä ja apteekista saa tietoa lääke- ja korvaushoitovalmisteista, joista on hyötyä säännöllisesti tupakoiville ja riippuvaisille.

Ahtee, L (2003): Nikotiini. Teoksessa Salaspuro, M & Kiianmaa K & Seppä K: Päihdelääketiede, Helsinki: Duodecim. 132–140.

Pietilä, K (2003): Nikotiini. Teoksessa Salaspuro, M & Kiianmaa K & Seppä K: Päihdelääketiede, Helsinki: Duodecim. 419–429.

Tupakka ja nuorten hyvinvointi: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tupakkalaki (1976/693). Finlex.

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen?
Ääniä yhteensä: 924