MDPV

Mitä se on?

MDPV (aakkoset, pv, peeveli, BMW) on vahva synteettinen huume, joka Suomessa luokiteltiin huumausaineeksi vuonna 2010. Aine on kellertävää tai valkoista jauhetta, jota voidaan käyttää esimerkiksi polttamalla, suonensisäisesti tai suun kautta.

Miten se vaikuttaa?

MDPV vaikuttaa nopeasti ja amfetamiinin tavoin piristävästi. Se aiheuttaa sydämentykytystä, verenpaineen nousua, unettomuutta, ahdistusta ja verisuonten supistumista, usein myös pahoinvointia, paniikkikohtauksia, aggressiivisuutta ja näköhäiriöitä.

Vaikutuksen loputtua muutaman tunnin päästä seuraa voimakas mielialan lasku ja krapulan kaltainen tila, johon kuuluu usein kova päänsärky. MDPV:llä on maine seksihuumeena, mutta todellisuudessa se ei vaikuta seksuaaliseen käyttäytymiseen paljoakaan.

Käytön riskit?

Tietoa aineesta on vasta vähän. Käyttäjän sietokyky kasvaa nopeasti, joten annokset suurenevat. MDPV aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Pitkäaikainen käyttö tai isot annokset voivat aiheuttaa psykoosin. Yliannostuksia tulee helposti.

MDPV:tä suonensisäisesti käytettäessä tartuntataudit voivat levitä. Käyttäjäpiireissä MDPV:tä pidetään poikkeuksellisen vaarallisena ja arvaamattomana huumeena, josta kannattaa pysyä mahdollisimman kaukana.

Miten riskejä voi vähentää?

MDPV:n vaikutuksia ei voi aina ennustaa, joten käyttäjän täytyy pitää annokset pieninä ja odottaa rauhassa. Aine voi olla epäpuhdasta, eikä sen vahvuutta aina tiedetä.

MDVP:tä ei tule käyttää ollenkaan raskausaikana tai sekaisin alkoholin, lääkkeiden tai muiden huumausaineiden kanssa.

YAD Youth Against Drugs ry. MDPV.

Tacke Ulrich (LKT), Laitinen, Kirsti (FaT), Heinälä, Pekka (erikoislääkäri, päihdelääketieteen erityispätevyys (SLL), A-klinikkasäätiö) (2010): MPDV eli Metyleenidioksipyrovaleroni.

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen?
Ääniä yhteensä: 871