Etusivu » Tietopiste » Pikatieto » Energiajuoma

Energiajuoma

Mitä se on?

Energiajuomat ovat kofeiinia ja usein myös tauriinia ja guaranaa sisältäviä juomia, joita markkinoidaan energiaa antavina. Energiaa eli kaloreita niissä onkin, sillä yksi tölkillinen voi sisältää noin 14 palaa sokeria. Varsinainen vaikutus tulee silti kofeiinista ja muista piristeistä, joiden vuoksi energiajuomia ei suositella alaikäisille, raskaana oleville tai muuten kofeiiniherkille.

Sokerittomat energiajuomat sisältävät keinotekoisia makeutusaineita. Niiden terveysvaikutuksia on tutkittu jonkin verran. Esimerkiksi Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee kiinnittämään huomiota keinomakeutusaineiden päivittäiseen käyttömäärään: muun muassa aspartaamin päiväannos olisi hyvä olla korkeintaan 40 milligrammaa painokiloa kohden.

Juomissa on lisäksi väri- ja muita lisäaineita lisäämässä niiden houkuttelevuutta ostajan ja käyttäjän silmissä. Ensimmäiset energiajuomat tulivat myyntiin 1990-luvulla, joten ilmiö on vielä tuore ja vähänlaisesti tutkittu. Muutamissa Pohjoismaissa myynti on kokonaan kielletty.

Miten se vaikuttaa?

Energiajuomat sisältävät piristeitä, joten pieninä määrinä piristävät esimerkiksi silloin, kun nukkuminen on jäänyt liian vähälle. Ne eivät kuitenkaan korvaa unta, lepoa tai ruokaa.

Janojuomana energiajuomien hyötysuhde on vähäinen, sillä kofeiini ja tauriini ovat diureetteja eli virtsaneritystä lisääviä aineita. Ne poistavat nestettä ja kuivattavat kehoa. Energiajuomat eivät myöskään toimi urheilujuomina, sillä niissä ei ole mitään niistä tarpeellisista ravintoaineista, joita urheilujuomiin lisätään.

Käytön riskit?

Energiajuomien sisältämien aineiden yhteisvaikutuksista ei ole juurikaan tutkimustietoa. Jo yksi tölkillinen voi kofeiiniherkälle aiheuttaa ylivilkkautta, vapinaa, sydämentykytystä, pahoinvointia ja vaikutuksen vähetessä ahdistusta. Verensokeri heittelee, mikä lisää omalta osaltaan oireita. Isommat määrät voivat aiheuttaa riippuvuuden, josta on vaikea päästä irti.

Sokeria sisältävien energiajuomien jatkuva nauttiminen voi nostaa painoa ylimääräisten kalorien vuoksi. Energiajuomien happamuuden vuoksi ne kuluttavat hampaiden kiillettä. Tästä seuraa kulumista, vihlontaa, reikiintymistä ja purennan muuttumista.

Uusimpien tutkimusten mukaan moni nuorten oireilu on yhteydessä energiajuomiin. Univaikeuksia, päänsärkyä, väsymystä, heikotusta ja ärtyneisyyttä esiintyy energiajuomien käyttäjillä kaksi kertaa enemmän kuin muilla nuorilla. Näistä oireista univaikeudet ja päivittäinen päänsärky ovat huomattavan yleisiä energiajuomia usein juovilla nuorilla.

Energiajuomia ei pidä yhdistää alkoholin kanssa. Alkoholi on aivoja lamaava aine ja toimii periaatteessa juuri päinvastoin kuin energiajuoma. Energiajuoma myös voi kasvattaa lyhytaikaisesti alkoholinsietokykyä, jolloin tulee helposti juoduksi liikaa. Verensokerin laskiessa energiajuomapiikin jälkeen alkoholi vaikuttaa voimakkaammin, mistä voi seurata yllätyksenä tuleva sammuminen ja tajuttomuus. Muutamista tällaisista kuolemantapauksista on uutisoitu, tosin varmaa tutkimustietoa on toistaiseksi vähän.

Miten riskejä voi vähentää?

Energiajuomien kanssa on erittäin tärkeää pysyä kohtuudessa. On myös hyvä miettiä, miksi juomia tarvitsee. Auttaisiko lepo, jos väsyttää? Vai onko kyse fyysisestä tai henkisestä riippuvuudesta? Myöskään syömistä ei saa jättää väliin tai korvata energiajuomilla, jotta verensokeri ei pääse laskemaan liian alas. Alhainen verensokeri aiheuttaa väsymystä, heikotusta ja ärtymystä, joita voi olla taas kiusaus parantaa hetkellisesti juomilla.

Hampaille haitallisinta on jatkuva siemailu. Hampaita voi yrittää suojata happohyökkäyksiltä juomalla energiajuomansa ruoan jälkeen ja käyttämällä ksylitolituotteita.

Monissa kaupoissa energiajuomien myynnille on vapaaehtoisesti asetettu ikäraja, esimerkiksi 16 vuotta. Suomen Vanhempainliitto ry. yrittää parhaillaan saada läpi 16 vuoden ikärajaa, joka sitoisi kaikkia kauppiaita samaan tapaan kuin 18 vuoden ikäraja tupakan ja alkoholin kohdalla.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota energiajuomien mainontaan. Suomalaiset ostavat vuodessa sadalla miljoonalla eurolla energiajuomia. Niitä markkinoidaan erityisesti nuorisolle, jota pidetään helposti huijattavana kohderyhmänä.

Aro, A (2008): Energiajuomat. [17.12.2012]

Evira (2010): Energiajuomat. [17.12.2012]

Evira (2012): Aspartaami. [30.10.2013]

Helsingin Sanomat (2012): Yhdysvalloissa tutkitaan energiajuoman yhteyttä kuolemiin.  [17.12.2012]

Ilta-Sanomat (2012): HS: Tämän takia alkoholin ja energiajuomien yhdistelmä on "todella paha". [17.12.2012]

Malmberg, K: Energiajuomaa – kuka tarvitsee. Hyvä Terveys -lehti.

Nuutinen A (2012): Nuoret päihtyvät energiajuomilla – jopa 10 litraa kerralla! Ilta-Sanomat.  [17.12.2012]

Rannikko, A (2008): Sokeripitoisten juomien jatkuva nautiskelu suuri uhka hampaiden terveydelle. Suomen hammaslääkärilehti.  [17.12.2012]

Rimpelä, A (2012): Nuorten oireilu yhteydessä energiajuomiin. Tampereen yliopiston tiedote. [17.12.2012]

Taloussanomat (2012): Metro: kauppaketju kielsi energiajuomat lapsilta. [17.12.2012]

THL: Hyvä, paha energiajuoma. [17.12.2012]

Vääräniemi, A (2010): ”Energiajuomat ovat huumetta”. Taloussanomat. [17.12.2012]

Wikipedia: Energiajuoma. [17.12.2012]

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen?
Ääniä yhteensä: 928