Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Masennus

Masennus on nuorilla varsin yleinen mielialahäiriö. Vakavasti masentuneiden nuorten (12–22-vuotiaat) määrä on vaihdellut eri tutkimuksissa 2–10 prosentin välillä. Nuorilla masennuksen keskeisimpiä oireita ovat surullisuus, mielihyvän menetys ja ärtyisyys.

Monenlaiset tapahtumat sekä elämänmuutokset voivat vaikuttaa mielialaan kielteisesti. Masennukselle voivat altistaa ongelmat kotona ja koulussa kuten kiusatuksi joutuminen, väkivalta, hankaluudet seurustelusuhteissa tai ystävien kanssa, rahavaikeudet, oma tai vanhempien sairaus, ristiriidat perheessä, vanhempien vähäinen tuki sekä laiminlyönnit lapsuudessa. Myös alkoholin käytön lopettamisesta voi seurata masennusoireita, jotka kuitenkin yleensä häviävät ajan kuluessa itsestään.

Masennuksen tunnistaminen

Masennusoireita voi olla vaikea erottaa normaalista mielialan vaihtelusta, sillä kaikki ovat joskus allapäin, varsinkin menetysten tai rasittavien tilanteiden jälkeen. Mielialan muutos kestää masentuneella kuitenkin pitkään ja alentaa toimintakykyä. Masentuneena pienikin ponnistus voi johtaa uupumukseen. Nuorella masennus voi ilmetä myös mielialan hyvin nopeana vaihtumisena ilosta suruun, ärtymykseen, tuskaisuuteen tai ikävystyneisyyteen. Päihteiden ja huumeiden käyttö altistaa masennusoireille. Vaikka alkoholi voi tuoda hetkellistä helpotusta alakuloiseen mielialaan, masennusoireet usein pahenevat päihteiden käytön jälkeen.

Läheiset ihmiset saattavat huomata masennuksen aikaisemmin kuin masentunut itse. Masennusoireita ei ole aina helppo havaita, sillä kaikki masentuneet eivät käyttäydy samoin. Joiltakin masennus vie ruokahalun, toisille taas ruoka tarjoaa lohtua mielipahaan. Ruokahalun muutokset ovatkin yksi merkki mahdollisesta masennuksesta. Joskus masennus johtaa unettomuuteen, toisinaan liialliseen nukkumiseen. Vaikeudet nousta sängystä aamulla voivat siis kertoa masennuksesta mutta myös siitä, että on mennyt nukkumaan liian myöhään. Vakavasti masentunut on kuitenkin väsynyt tai voimaton usein koko päivän, mikään ei kiinnosta eikä tunnu hyvältä.

Masentuneena ei välttämättä jaksa keskittyä mihinkään ja päätösten teko voi olla vaikeaa. On tavallista, että masentunut arvostelee itseään, tekemisiään ja elämäänsä niin kriittisesti, ettei hän kykene toimimaan. Vakavasti masentuneella ajatukset kiertävät negatiivista kehää, josta ei tunnu olevan poispääsyä, ja tulevaisuus voi tuntua liian raskaalta ajatella. Myös pitkäkestoinen levottomuus ja erilaiset ruumiilliset oireet ja kivut voivat olla masennuksen merkkejä. Masennusoireiden rinnalla voi ilmetä muitakin mielentilaongelmia kuten ahdistuneisuutta tai pelkotiloja.

Vuorokaudenaika vaikuttaa usein masennusoireiden voimakkuuteen. Kiireisessä elämänrytmissä nukkumaanmenohetki voi olla ensimmäinen tilaisuus sen päivän aikana kokea niitä tunteita, joille ei ole ollut tilaa aiemmin. Väsyneenä moni asia tuntuu kuitenkin pahemmalta kuin levänneenä. Päivän päätteeksi ei myöskään välttämättä muista, mihin tapahtumiin tai asioihin ikävät tunteet liittyvät, minkä vuoksi niitä on vaikeampi käsitellä. Ajatukset myös vääristyvät helpommin öisin kuin päivisin. Monet kokevat levottomuutta ja avuttomuuden tunnetta erityisesti sunnuntaisin ennen uuden opiskelu- tai työviikon alkua. Sosiaalinen media tai pelaaminen voivat olla houkuttelevia tapoja torjua pahaa oloa, mutta myöhään valvominen voi sotkea luontaisen vuorokausirytmin ja alentaa entisestään masentuneen toimintakykyä. Normaaliin päivärytmiin palaaminen kuitenkin yleensä auttaa.

Mistä apua?

Monilla masennus menee ohi itsestään, mutta jos mieli on pitkään maassa tai mieltä vaivaavat itsemurha-ajatukset, on todella tärkeää kertoa niistä jollekin. Masentunut voi kokea, että hän on itse syyllinen vaikeuksiinsa ja että hän on arvoton saamaan apua muilta. Nämä tuntemukset yleensä kuitenkin katoavat, kun löytää luotettavan kuuntelijan, jolle voi kertoa tuntemuksistaan ja jonka kanssa voi yhdessä etsiä ratkaisuja ongelmiin. Vanhempien ja ystävien lisäksi apua voi hakea koulukuraattorilta, kouluterveydenhoitajalta, nuorisoasemalta ja lääkäriltä. Muilta ihmisiltä saatu tuki auttaa masennuksesta toipumisessa ja ehkäisee masennuksen uusiutumista. Perhe ja ystävät voivat auttaa myös elämän uudelleenjärjestelemisessä niin, että mieltä rasittavat tekijät vähenevät.

Vakavasta masennuksesta parantumiseksi tarvitaan läheisten tuen lisäksi usein myös lääkehoitoa ja keskusteluterapiaa. Heti kun masentunut kykenee, kannattaa lähteä harrastamaan liikuntaa, sillä liikunta tehoaa masennukseen yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet ja terapia. Suuri osa masentuneista toipuu onneksi täysin ja saa elämänhalunsa takaisin. Synkimpinä hetkinä on hyvä pitää mielessä toivo, että tulevaisuudessa asiat näyttävät valoisammilta ja sitä kannattaa odottaa.

Jaana Minkkinen
tutkija, YTT, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto

Lähteet

Komulainen, Jorma; Lehtonen, Jari; Mäkelä, Matti (2012). Psykiatrian luokituskäsikirja – Psykiatrisk Klassifikation av sjukdomar – Suomalainen tautiluokitus ICD-10:n psykiatriaan liittyvät koodit. THL 2012.

Marttunen, Mauri & Kaltiala-Heino, Riittakerttu (2007): Nuorisopsykiatria. Teoksessa J. Lönnqvist, M. Heikkinen, M. Henriksson, M. Marttunen & T. Partonen (toim.): Psykiatria. Duodecim, Helsinki. 591–630.

Kommentit

(26)

Location

amppari05

08.11.2016 11:35:22

Muakin on kiusattu ja kiusataan vielä :-( Tsemppiä tälle vuodelle!

Anonyymi

29.12.2016 16:53:22

Itse oon myös semonen jolla ei oikein oo kavereita paitsi yks mut se on mua 3 vuotta nuorempi mutta mä en oikein osaa ola sen kaa ku se on mulle ku pikkusisko ja me riidellään kokoajana joka vähä häiritse . Jaksamista sulle uuten vuoteen :)

Nirppu05

31.12.2016 00:18:00

Moi :) kunpa uus vuos tuo iloa tulesaan

Anonyymi

04.05.2018 06:25:52

Oot jususuuuuuususu

JupaJupa

08.05.2018 06:05:13

Tikkaritikku

Anonyymi

31.05.2018 13:26:19

Hei oikeesti koita jaksaa ja tiiän koska meillä kaikilla on omat haastemme! Mut mäkin yritän vaan jaksaa. Ja tiiän et se tuntuu tosi pahalta mutta älä luovuta! Kyllä se elämä viellä kääntyy parhaaseen suuntaan! :)

Btw

01.06.2018 10:04:40

Älä luovuta!

Anonyymi

06.06.2018 21:57:00

Hei, koita jaksaa, minä en itse pysty samaistumaan kiusaamiseen koska minua ei olla koskaan kiusaatu mutta minulla on masennus ja olen saamassa lääkkeet mutta voin sanoo että on tää raskasta eikä mitenkää helppoo, mut tsemppii?

Anonyymi

30.09.2018 18:14:20

musta tuntuu ihan samalta ja koska oon 15 nii kaikki sanoo että se kuuluu ikään mut eihän paskana olemine voi kuulua mihinkää ikään?

anonyymi

05.10.2018 09:10:53

Hei. tiedän ton tunteen ku sua kiusataa. muaki kiusataa joka päivä kuolussa ja mä oon tehny monta kertaa masennustestin ja mulki on näemmä masennus. Joka päivä mul tekee mieli käydä käsiks siihe tyyppii joka mua kiusaa. Koitan ite selvii sillä, että ajattelen mielessäni hakkaavani sen tyypin. koita selvitä

rs

05.01.2019 01:34:15

Ikävä kuulla ja toivottavasti voit nykyään hyvin. kiusaaminen on syvält.

Ystävä

05.01.2019 20:30:13

Olet fiksu poika ja Sinussa ei ole vika jos joku kiusaa. On kyllä tosi kummallista että kiusaamista on niin paljon vaikka siitä puhutaan yleisesti ja on kaikenlaisia kampanjoita ja muita tukitoimia sen ehkäisemiseksi. Koulun henkilökunnalla pitäisi olla enemmän valtaa siihen puuttua ja myös vastuuta heidän pitäisi enemmän ottaa kiusaamisen torjumiseksi.
Pidä itsetunnostasi huolta, älä anna kiusaajien nujertaa vaikka vaikeaa välillä olisikin. Kiusaajilla itsellä on todennäköisesti jotain ongelmia itsensä kanssa, koska ei ihmisen luonnollinen tarve ole ketään kiusata. Heillä on todennäköisesti kypsymätön empatiakyky tai kieroitunut tarve saada huomiota. Myöhemmin kiusaajia voi vaivata huono omatunto oman käyttäytymisensä takia. Sinä voit olla tasapainoinen ihminen ja itsesi kanssa sujut, pidä itsestäsi huolta ja säilytä oma persoonasi. Olisiko sinulla joku aikuinen jolle voisit puhua kokemuksistasi tai puhuisitko koulussa jollekin vaikka terveydenhoitajalle.... kyllä koulun täytyisi ottaa vastuuta ja luoda kaikille koulurauha. Olisiko siellä koulussa vaikka joku tukihenkilö jonka kanssa voisi puhua aina tarvittaessa, sellainen pitäisi olla. Koita ehdottaa jollekin että kouluun pitäisi saada kiusaamisen kokeville tukihenkilö jos koulu ei muuten kykene sitä lopettamaan. Voisitko puhua myös vanhemmillesi, he varmaan haluaisivat tietää mitä koet ja miltä tuntuu, kunhan vain ymmärtävät mistä on kysymys. Olisiko sinulla myös joku ystävä, koita ystävystyä jonkun uuden kaverin kanssa. Joka tapauksessa voimia sinulle, jaksa käydä koulua, keskity siihen. Tilanteet muuttuu ja koulukin loppuu aikanaan. Toivon sinulle kaikkea hyvää elämässäsi, olet rakas! <3

Anonyymi

23.03.2019 12:39:31

No mene hyvä lapsi puhumaan vanhemmillesi tai jollekkin aikuiselle, edes sitten netissä jonnekkin kuten sekasin chattiin, saat sieltä tarvittavat yhteystiedot jne. Psykat ei tee työtänsä vain rahasta vaan on kouluttautuneita ammattilaisia työssään, älä ole niin ennakkoluulonen vaan PUHU jollekkin hyvä ihminen

Anonyymi

01.04.2019 08:03:57

tsemppii

Anonyymi

13.04.2019 15:13:11

Tiäkkö mulla on tota samaa. Oon yksinäinen, viiltelen (koska vie ajatuksia muualle) Ois hienoo jos pääsisin juttelee siulle vähän enemmän.

Anonyymi

15.05.2019 19:19:34

Ihanasti kehuit itseäsi että oot vahva koska se on totta! Sä oot selvinny monesta asiasta ja tärkeää että vaikka olisit huono puhumaan sun asioista niin pääasia on että sulla on apua sun ei tarvitse selviytyä noitten ongelmien kanssa ikinä yksin snäppi Annixz123 jos haluut jutella lisää Tsemppiä sulle

Anonyymi

08.06.2019 15:58:59

Muaki o kiusattu paljo alakoulussa. Yleensä haukuttii läskiks ja jätettiin ulos. Mun erilaisuus ei ollu myöskään hyvä asia, mua sanottii ryssäks ja sellast. Yritin monta kertaa kertoo opettajalle mut ei se auttanu. Jos ne sais tietää kuka tän kirjottaa nii ei mulle ainakaa mitää hyvää kävis. If u know what i mean

Tyttö 13v

08.06.2019 23:54:24

Mä tunne kans just noin ja kyl sä selviit

Anonyymi

30.06.2019 08:10:05

Oon ite 12 ja Mulla on tällä hetkellä sama tilanne viiltelen ja oon yksin. Mulla ei oo ketää kelle puhuu. Ja oon ite yksinäinen. Tsemppiä sulle

Nuortenlinkki

29.11.2019 16:51:35

Tyttö 12v,
Voisitko käydä vaikka kouluterkkarilla juttelemassa? Pahasta olosta kertominen kannattaa aina. Se ei tarkoita sitä, että kertomisesta seuraisi huonoja asioita, esimerkiksi harrastuksen lopettamista minkä mainitsit. 
Jos tuntuu liian vaikealta käydä juttelemassa terkkarille, kirjoittaisitko meille nettineuvontaan? Siellä viestiin vastaa luotettava aikuinen. Voit kirjoittaa tästä. Ei tarvitse jäädä yksin pahan olon kanssa 

Kiitos

30.11.2019 19:17:32

Sait mut itkeen ilosta, jota en oo tehny muutamaan vuoteen ku on ollu paskaa, tolla mitä sanoit tossa lopussa. Sil kukaan ei todellakaan huomaa paskaa oloo, joka sitten pahentaa sitä. Kiitos tosta mitä sanoit tossa lopussa se kohesi mun oloa huomattavasti. Kiitos ♥️

Anonyymi

04.12.2019 22:10:05

Yritä puhuu jollekki. Ihan kenelle vaa. Kaverille, sukulaiselle, koulupsykologille tai kuraattorille? Tosi surullista ku masennus on nii yleistä
Tsemppiä! ❤️

Tyttö 12v

14.02.2020 14:56:13

Mul on ihan sama tunne enkä viiti kertoo kellekää aikuiselle, kosk joutuisin tyylii lopettaa mun harrastuksen ja siit tulis pelkää häsee.. Oon viilelly ja tehny näit masennustestejä ni lähetin ss niist mun bff ja ees se ei usko mua.. en tiiä mitä mun pitäis tehä? jos vaa tappaisin itteni ni kaikil ois parempi olla..??

Ei nimeä

30.11.2021 18:04:47

KAIKKI ON TÄYDELLISIÄ OMANA ITSENÄÄN!!! Miks se ei mee joidenkin kalloon!?
Mut hei, et oo yksin tän asian kanssa tod!
Itehän oon siis non binary eli en luokittele itseäni miksikään.
Mut joo, eipä mulla muuta tsemppii kauheesti. :')

Hei

13.12.2022 17:29:55

Minä myös

Anonyymi

07.01.2023 19:53:02

et ole yksin❤️ mä myös. kerro jollekin henkilölle joka kuuntelis sua. jos ei oo sellasta niin voit hakea apua tai puhua netissä enemmän jos helpottaa?