Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Yrittäjyys

Yrittäjyyttä pohtiessa kannattaa ensimmäisenä katsella ympäröivää maailmaa avoimin silmin. Liikeidea voi syntyä jostakin havaitusta ongelmasta ja tarpeesta, joka sujuvoittaa ja helpottaa ihmisten ja yritysten elämää, tekemistä ja resursseja.

Ajatus kannattaa heti alkuun suunnata asiakkaaseen, kohderyhmään

Pohdi kellä tarkalleen ottaen on todellinen halu ja tarve suunnitteilla olevaan tuotteeseen tai palveluun. Näin idea rakentuu pohjalle, jolla suuntaat kohti kestävämpää yrittäjyyttä asiakas edellä. Voit tutustua aiheeseen lisää Uusyrityskeskusten etäyrittäjyysinfoissa, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, kuukausittain verkossa järjestettäviä tapahtumia löydät täältä.

Ideaa voit myös testata yritystä perustamatta. Testaamisen voit aloittaa hakemalla tietoa idean ympärille. Tutki onko tuote jo myynnissä verkossa tai kivijalkakaupassa, ja millaisia vastaavia palveluja on jo tarjolla. Kilpailevista tuotteista, palveluista ja niitä tarjoavista yrityksistä voi oppia paljon havainnoimalla. Yrittäjyyttä kohti voit myös edetä hakeutumalla ensin sinua kiinnostavalle alalle palkkatyöhön, jotta näet toiminnan ja toimialan sisälle.

Jos ideasi on konkreettinen tuote, menekin testaaminen on oman elämäntilanteesi huomioiden mahdollista tulonhankkimistoimintana. Tulonhankkimistoiminnan tulot ja menot ilmoitetaan esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä. Lisätietoa aiheesta saat yrittäjyysinfostamme Sivutoiminen yrittäjyys ja kevytyrittäjyys sekä Verohallinnon sivulta.

Muista yritysmuodoista, kuten toiminimestä ja osakeyhtiöstä voit katsoa lyhyen animaatiovideon Uusyrityskeskuksen sivulta.

Keskity ensin asiakkaaseen ja kysynnän selvittämiseen

Yritysmuoto selviää kyllä, ja itse yrityksen perustaminen on nykypäivänä vähän liiankin ketterää. Tärkeintä on halu oppia uusia asioita. Hae tietoa aktiivisesti ja valmistaudu tekemään idean eteen työtä. Pyri myös tarpeen mukaan muuttamaan omaa ajatteluasi, asennettasi ja suunnitelmaa, asiakasta kysyntää kuunnellen.

Oman alueesi Uusyrityskeskuksen löydät parhaiten täältä. Ellei kotipaikkakunnallasi tai alueellasi ole Uusyrityskeskusta, ota rohkeasti yhteyttä kunnan tai kaupungin yritys-/elinvoimapalveluihin, kun kaipaat apua yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen.

Artikkelin on tuottanut Suomen Uusyrityskeskukset ry osana Uusyrittäjyyden digitaalisen palvelukanavan kehittäminen -hanketta Yksityisyrittäjäin säätiön tuella.