Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Kannabis

Kannabis (Cannabis sativa) on hamppukasvien (Cannabaceae) heimoon kuuluva perinteinen viljelyskasvi. Nykypäivänä hamppu on yksi maailman kiistellyimmistä kasveista eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävien vaikutuksien vuoksi.

Hampulla on hyöty- ja päihdekäyttökohteita. Hyötykäyttöhamppu eli kuitu- tai öljyhamppu on lajikkeita, joilla ei ole päihdyttävää vaikutusta. Siitä valmistetaan mm. köysiä, naruja, asusteita ym. Päihdehamppu on kannabinoidipitoinen pitkän jalostustyön tulos, josta voidaan kuivaamalla valmistaa kannabista, jossa THC-pitoisuus on korkeampi. THC (tetrahydrokannabinoli) on aine, joka on hampun pääasiallinen psykoaktiivinen yhdiste eli se vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa päihtymisvaikutuksen.

Kannabiksen eri muodot

Marihuana (blossi, pilvi, budi, heinä, kukka, mari…)

  • kuivatut kukinnot, erityisesti emikukat ja ylemmät terälehdet, joissa tahmeaa kannabinolipitoista öljyä
  • väri vihreästä harmaaseen ja ruskeaan, riippuen kuivatustekniikasta
  • käyttö yleensä polttamalla marisätkänä, johon voidaan sekoittaa tupakkaa palamisen helpottamiseksi.

Hasis (lätkä, hasa, läbä, PL, peltsi, laatta…)

  • koostuu kannabiskasvin kuivatusta pihkasta ja kukintopuristeesta
  • väri vaalean ruskeasta ruskeaan ja lähes mustaan
  • myydään paksuina paloina tai kuutioina
  • käyttö yleensä polttamalla, tupakan seassa sätkänä, useammin piipussa tai vesipiipussa.

Hashisöljy

  • väri kirkas tai kalvakka keltainen/vihreä, ruskeaan tai mustaan saakka
  • hyvin harvinaista Suomessa.

Kannabiksen vaikutukset

Vaikutukset vaihtelevat yksilöittäin todella paljon. Riippuu täysin paljonko on poltettu ja kuinka kauan kannabista on käytetty, myös seura ja mielentila vaikuttavat asiaan. Vaikutukset ovat myös erilaiset riippuen siitä, käytetäänkö kannabista samanaikaisesti vaikkapa alkoholin kanssa tai onko käyttäjä ensikertalainen vai kokeneempi käyttäjä. Yhdessä alkoholin kanssa käytettynä kannabis vahvistaa alkoholin vaikutuksia, josta seuraa helposti pahoinvointia ja oksentelua. Lisäksi yhteiskäyttö saattaa altistaa päihderiippuvuuksille ja tapaturmille.

Kannabiksen käytöllä haetaan rentoutumista, mielihyvän tunnetta ja päihtymystä, kuten muillakin päihteillä ja osalle vaikutukset ovat hyvinkin positiivisia ja osalle todella negatiivisia heti käytön alkuvaiheessa. Välittömästi käytön jälkeen tai aikana vaikutukset näkyvät puheliaisuutena, naurukohtauksina, estojen katoamisena ja voimakkaana nälän tunteena. Pulssi kiihtyy ja silmät verestävät. Näitä voidaan myös ajatella haluttuina vaikutuksina.

Kääntöpuolella on ei halutut vaikutukset, joita on mm. pahoinvointi, passiivinen käytös (jumittaminen), uneliaisuus ja masennusoireilu. Kannabiksen polttaminen myös lisää keuhkosyövän riskiä, koska kannabis sisältää huomattavasti enemmän tervaa kuin tupakka. Kannabiksen käyttö saattaa myös toimia laukaisevana tekijänä vakavimmille mielenterveysongelmille, kuten skitsofrenialle.

Muita haittoja nuorille ovat kannabiksen laittomuus, joka saattaa pahimmillaan vaikuttaa opiskelu- tai työpaikan saantiin. Kannabis saattaa virtsaseulassa myös näkyä pitkään käytön lopettamisen jälkeen, jopa kuukauden.

Kim Kannussaari
asiantuntija, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Lisätietoja Päihdelinkin artikkelista Kannabis (marihuana ja hasis) sekä THL:n sivulta huumeet.

Lähteet

Karjalainen, Karoliina, Savonen, Jenni & Hakkarainen, Pekka (2016): Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet – Huumeaiheiset väestökyselyt Suomessa 1992–2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Raportti 2/2016, Helsinki

Salasuo, Mikko (2004): Huumeet ajankuvana: Huumeiden viihdekäytön kulttuurinen ilmeneminen Suomessa. Stakes

Seppälä, Pauliina & Mikkola, Tomi (2004): Huumeet internetissä ja nuorisokulttuureissa. Havaintoja huumeiden merkityksistä ja riskikäsityksistä käyttäjäpiireissä. Stakes

Ylikangas, Mikko (2009): Unileipää, kuolonvettä, spiidiä – Huumeet Suomessa 1800-1950. Atena

Haasteena päihteet- ammatillisen päihdetyön perusteita (2008). WSOY oppimateriaalit