Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

On okei olla olematta okei

Nimimerkki: Välitän sinusta, välitä minusta (13)

Olin aina ajatellut, että oireiluni oli normaalia ja kuului murrosikään, sillä esimerkiksi koulussa tätä korostettiin hyvin paljon. Masennuksesta puhutaan usein asiana, joka voi ilmetä suurten ja negatiivisten elämänmuutosten seurauksena. Minä en ollut vielä kokenut tällaista muutosta, vaikka olin jo jonkin aikaa voinut huonosti. Luulen, että ratkaiseva tekijä sairastumisessani oli läheiseni sairaskohtaus noin kaksi vuotta taaksepäin. Muistan, kuinka vanhempani kävi huoneeni ovella huonojen uutisten kera, ja huomasin pelon hänen olemuksestaan. Istuin lattialla itkien, enkä kyennyt hengittämään kunnolla. Ajattelin, että nyt se on menoa, ja ensimmäistä kertaa tuntui, että tästä on mahdotonta selvitä.

Pikkuhiljaa oireiluni alkoi olla vakavampaa. Unettomuus, painonnousu, toimintakyvyttömyys ja jatkuva ärtymys, joka pian muuttui lähes täydelliseksi välinpitämättömyydeksi. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, en edelleenkään ole parantunut ja oloani kuvaa ehkä parhaiten se, kun lukee monta sivua jotain kirjaa ja kohta havahtuu siihen, ettei ole ymmärtänyt sanaakaan. Olen kuitenkin selvinnyt nämä vuodet ja olen oppinut myöntämään sen, etten ole okei, mikä on vahvistanut uskoani parantumiseen.

Sinulle, joka luet tätä tekstiä, haluan sanoa, että Sinä merkitset. Sinulla on väliä. Sinä olet arvokas. Jos Sinusta tuntuu siltä, hae apua. Sinusta välitetään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *