Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

08.07.2019 | Seksi

Mitä mun pitää tehdä?

Nimimerkki: Apua (13)

Siis tiedän, että kaks mun kaveria, tyttö ja poika (13v!), harrastaa seksiä. Mitä mun pitäis tehdä, kun toi ei oo mun mielestä yhtään järkevää?! 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(2)

Location

Julia Nuortenlinkistä

08.07.2019 08:32:41

Hei Apua ja kiitos tarinastasi! 

Ihmiset ajattelevat ja nauttivat seksistä hyvin eri tavoin. Toiset harrastavat seksiä vain vakituisen kumppanin kanssa ja toisille voi tuntua luontevalta tehdä sitä uudemmankin tuttavuuden kanssa. Seksin aloittamiseen ei ole myöskään mitään tiettyä sopivaa ikää: toiset tuntevat olevansa valmiita aikaisemmin kuin toiset.

Suomessa on 16 vuoden suojaikäraja, jonka tavoitteena on varmistaa, että seurustelevat ja seksiä harrastavat nuoret olisivat mahdollisimman tasavertaisessa asemassa keskenään. Suojaikäraja ei kuitenkaan estä alle 16-vuotiaita harrastamasta seksiä, jos molemmat sitä haluavat, eikä siihen liity esimerkiksi painostamista tai pakottamista. 

Seksi ei myöskään tarkoita vain yhdyntää, vaan voi olla esimerkiksi hyväilyä vaatteiden päältä tai alta (petting). Hyväily on hyvä tapa tutustua niin itseen kuin kumppaniin sekä oppia nauttimaan toisen läheisyydestä. Monet seksielämäänsä aloittelevat nuoret tutustuvat toistensa kehoihin juurikin hyväilyseksin avulla, sillä siinä on matalampi seksitautien ja raskauden riski. Olisiko mahdollista, että kaverisi ovat tutustuneet toisiinsa hyväilyseksin avulla, mutta eivät ole edenneet yhdyntään, johon liittyy suurempaa vastuuta ja rohkeutta jakaa oma keho toisen ihmisen kanssa?

Tärkeintä seksin harrastamisessa on, että sen molemmat osapuolet ovat valmiita siihen niin henkisesti kuin fyysisesti, ja että seksi tapahtuu yhteisymmärryksessä. Seksi ei koskaan saa tuntua pelottavalta, aiheuttaa epäilyksiä tai olla aihe, josta seksikumppanin kanssa ei pysty puhumaan. 

Mitä nuorempi alaikäinen henkilö on kyseessä, sitä matalampi on usein kyky vastuunkantoon seksiin liittyvistä asioista, kuten seksitaudeista tai raskaudesta, vaikka henkilö saattaisikin muuten kokea olevansa valmis seksiin. Siksi voisikin olla hyvä ottaa huolesi puheeksi joko kyseisten kavereidesi kanssa tai puhua jonkun luotettavan aikuisen (esimerkiksi vanhemman tai terveydenhoitajan) kanssa, joka voisi auttaa varmistamaan, että kaverisi varmasti tiedostavat, mitä kaikkea seksiin liittyy, ja ettei sen harrastamiseen ole mikään kiire. 

Lisää vinkkejä voit kysellä esimerkiksi Nuortenlinkin Nettineuvonnasta, jonne voit lähettää kysymyksen aiheesta. Lisää seksiaiheista tietoa löydät mm. Nuortenlinkin tietoartikkelista ja Väestöliiton Nuorten sivuilta. Lisäksi Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolla voit lukea vastauksia muiden nuorten seksiaiheisiin kysymyksiin. Löydät lisätietoa ja seksuaalineuvontaa myös Just Wear It -sivustolta.  
 

Mukavaa kesää sulle! 

Anonyymi

19.01.2021 20:27:24

Hei, en halua kuulostaa töykeältä mutta se että he harrastavat seksia on heidän yksityis asia. Mielestäni voit puhua siitä ystäväsi kanssa mutta se ei ole sinun ongelmasi.