Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Mikä on kun ei jaksa?

Nimimerkki: Sivusta Seuraaja (14)

Moikka! Ajattelin kirjoittaa tännekin mun kokemuksia siitä, millaista on kun kaverilla on syömishäiriö (sh). Millan (ei oikea nimi) oireilut alkoivat 7. luokan syksyllä, eikä kukaan oikeastaan vielä kiinnittänyt niihin huomiota, koska vaikutukset eivät näkyneet. Aikaa kuitenkin kului ja oireet pahenivat. Ruokailuun hän tuli, mutta otti vain vähän lautaselle ruokaa eikä edes syönyt niitä. Treenimäärät lisääntyivät ja energia hupeni. Herkut ja makea oli kuulemma karsittu pois ja se näkyi. Siinä vaiheessa meistä muista alkoi tuntumaan jo aika pahalta, ja tuntui, että asialle pitäisi tehdä jotain. Mietimme terveydenhoitajalle juttelemista aika kauan, ihan liian kauan. Lopulta kuitenkin menimme kertomaan Millan tilanteesta ja terkka lupasi alkaa hoitamaan asiaa.

Joulun jälkeen ja kevätlukukaudella oireilut pahenivat aika paljon. Hän skippasi ruokailut ja otti pöytään vain vesilasin, jota ei edes juonut. Joskus pakotimme hänet ottamaan jonkun hedelmän. Koulussa hänen väsymys lisääntyi, ja tunneilla hommat eivät kulkeneet. Koenumerot laskivat ja yleiskunto sitä mukaa. Kuulemma uudet housutkin piti ostaa vanhojen isojen tilalle. Ravitsemusterapeuttikäynnit ja psyykkari eivät ole parantaneet Millan pahaa oloa, vaan tilanne on kaiken aikaa pahentunut. Samaan aikaan meistä muista on tuntunut ihan kamalalta seurata tilannetta. No, nyt hänellä on tammikuuksi osastopaikka, ellei syömistä pystytä muilla keinoin korjata. Millalla ei ole  ollenkaan voimia syödä ja korjata tilannetta, lisäksi muutama kilo on vielä laihtumatta. Ei tiedetä mitä tästä tulee, mutta toivomme että hän pääsisi osastolle ja alkaisi syömään.

Tiedättekö, jos mietitte, onko kaverillasi syömishäiriö, älä epäröi kertoa asiasta jollekkin aikuiselle. Jos on vähänkin ongelmia syömisen suhteen, kannusta kaveriasi kertomaan siitä muille. Älkää tehkö niin kuin me, älkää kertoko silloin kuin on jo mennyt kauan aikaa.

Mukavaa uutta vuotta kaikille? Iso tsemppaus heille, jotka seuraavat kaverin sh-matkaa tai kamppailevat itse syömisen kanssa, hakekaa apua! Tästä maailmasta kukaan ei saisi kuolla sh:n takia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *