Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

en tiedä kuka olen

Nimimerkki: ahdistaa (14)

Olen siis 14v tyttö. Kun menin 4lk aloin pukeutumaan "ei tyttömäisiin vaatteisiin" vaikka ei ole poikien ja tyttöjen vaatteita, mutta olen aina pukeutunut todella tyttömäisiin vaatteisiin. En tiedä haluanko mä olla tyttö vai mikä mä haluun olla.
Mua hirvittää nähä aina itteni ku otan lippiksen ja hupun pois kun nään mut tyttönä. Leikkasin etuhiukset että saan lyhyet hiukset näkyviin ja laitan muut hiukset piiloon hupun taakse. Käsken äidin ostamaan mulle miesten vaatteita ja sanoin hänelle eilen, että nyt mä leikkaan lyhyet hiukset kuhan tämä korona lähtee.
En pysty kahtomaan itteäni peilistä, koska nään minut tyttönä. Ihmiset sanovat usein että näytän pojalle ja se tuntuu hyvälle. Mulla on tosi sekavat tunteet ja ajatukset,en voi miettiä enää mitään muuta.. Toivottavasti joku voi samaistuu ja ymmärtää mua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(1)

Location

yrittääymmärtää

12.05.2020 09:18:28

Hei!
Sinulla vaikuttaisi olevan meneillään identiteetin ja roolien hajaannuksen kriisi, jossa sinä yrität etsiä sitä, mitä oikeasti olet ja omia roolejasi. Sanoit pitäväsi poikien vaatteista ja haluavasi muuttaa muutenkin ulkonäköäsi ”poikamaisemmaksi”. Tekstisi perusteella pidät tietynlaisesta roolista, pojan roolista, ainakin ulkomuodollisesta. Sinulla on siis olemassa mielessäsi mielikuva ja käsitys siitä, miltä pojan kuuluisi näyttää. Suosittelen, että et erottelisi pojan ja tytön ulkonäköön perustuvia rooleja keskenään, koska se vain aiheuttaa hämmennystä. Tytöksi tai pojaksi ei määritellä vaatteiden tai muiden ulkonäöllisten seikkojen perusteella. Biologinen ja psyykkinen sukupuolisuus kannattaa pitää erillään. Näin sinun on helpompi alkaa rakentaa yksilöllistä identiteettiäsi.
Mainitsitkin, että olet aiemmin aina pukeutunut tytölle tarkoitettuihin vaatteisiin ja nyt haluat näyttää ulkonäöllisesti pojalta ja tunnet iloa siitä, jos jonkun mielestä näytät pojalta. Olet siis kokeillut ainakin kahta erilaista identiteettiä, mutta ainakin tekstisi mukaan vain ulkonäköön perustuvalla tavalla. Olet nyt identiteetin etsinnän tilassa. Periaatteessa olet todennut, että tytön rooli ei sovi sinulle tai et koe kuuluvasi siihen. Monet tytön ja pojan roolit ovat kuitenkin kapeaan lokeroon ahdettuja ja yhteiskunnan asettamia stereotypioita eli olettamuksia. Oletetaan, että pojat eivät pukeudu hameisiin, eivätkä tytöt pelaa sotapelejä. Puhutaan sosialisaatiosta. Näitä raameja on rikottu ja tasa-arvoisuus roolien välillä parantunut, mutta ne istuvat yhä tiukasti yhteiskunnassamme.
Et tekstin perusteella ole varma, mikä sukupuolesi on. Sinulla on siis vajavainen sukupuoli-identiteetti. Muista, että ihminen voi kokea, ettei hän kuulu psyykkisesti mihinkään sukupuoleen tai on sekä mies että nainen tai ihan jotain muuta. Psyykkisen sukupuolen kirjo on laaja ja kaikki tuntemukset ovat normaaleja. Jokainen on aina yksilö kaikessa. Tiedostat, että biologinen sukupuolesi on tyttö, ja tämä näyttää häiritsevän sinua. Muista, että ihminen ei mahda sille mitään, minkä näköisesti ja mihin biologiseen sukupuoleen on syntynyt. Ihmiset ovat kaikki ulkonäöltään ainutlaatuisia. Mietitäänpä sanaa mies. Kuka määrittelee, miltä mies näyttää? Tottahan miehelle on tietyt määritteet, kuten sukupuolielimet ja sukupuolihormonit. Mutta jos sukupuolen määrittely perustuisi vain biologiseen sukupuoleen, mitä sukupuolta intersukupuoliset, joilla ei ole selkeästi miehen eikä naisen biologisia sukupuoliominaisuuksia, olisivat? Heidän on pakko muodostaa sukupuoli-identiteettinsä psyykkiseltä kannalta. Et maininnut seksuaali-identiteetistäsi mitään. Se voisi auttaa sinua sukupuolesi määrittämisessä. Seksuaali-identiteetti voi olla myös täysin irtonainen sukupuoli-identiteetistä.
Identiteetin uudelleen määrittely kuuluu muuttuvaan maailmaan yhteiskunnan asettamien roolien ja raamien ja yksilön eri elämänvaiheeseen siirtymisten takia. Sinä olet siirtynyt uuteen elämänvaiheeseen. Lapsesta nuoreksi kasvaessa tapahtuu suuria muutoksia. Silloin psyykkiset ominaisuudet kehittyvät siihen pisteeseen, että yksilön persoonakin usein muovautuu. Perusluonne kuitenkin pysyy samana. Persoonan muovautumiseen vaikuttaa muun muassa tietoisuuden ja tiedon lisääntyminen ympäröivästä maailmasta, tunteiden kehittyminen, abstraktisten asioiden ja käsitteiden ymmärtäminen ja sosiaalisten suhteiden muuttuminen ja kehittyminen. Silloin identiteetti muuttuu kaikilla. Identiteetti oikeastaan muovautuu läpi elämän. On myös opittava sietämään muutosta ja sitä, että identiteetti ei koskaan ole täydellisen eheä.
Vertaistuessa voisit saada osaksesi empatiaa ja apua ongelmaasi. Joku, joka on käynyt läpi sukupuoli-identiteettinsä kyseenalaistamisen prosessin, voi antaa sinulle neuvoja. Kokemukset ovat aina paras pohja avun tarjoamiselle.
Toivottavasti sait joitain neuvoja ja esimerkkejä lähestymistavoista, joilla voit koettaa käsitellä ongelmaasi. Olen koonnut vielä muutaman kysymyksen, joilla voit pohtia ongelmasi ydintä: Vaikuttaako yhteiskunta sukupuoli- ja roolikäsitykseesi ja millä tavoin? Vaikuttavatko muut ihmiset sukupuolesi määrittelyn epävarmuuteen? Onko sinua vahvasti kasvatettu tytön rooliin (vaatteet, meikit, kiinnostuksenkohteet…)?