06.05.2024 | Yleinen
Nuortenlinkki
Walk in terapia — mitä se on?
Mietitkö Walk in terapiaan tulemista ja mitä siellä sitten voisi keskustella?
Walk in terapiaan voi tulla keskustelemaan elämän suurista tai pienistä huolista. Joskus joku tietty asia tai huoli on pyörinyt pidempään ajatuksissa tai joskus hankalilta tuntuvia tunteita tuntee jatkuvasti, jolloin mielialakin luonnollisesti laskee. Tunteet tuovat meille tärkeitä viestejä ja kertovat mitä meille kuuluu, joten niitä on syytä pysähtyä tarkastelemaan. Terapia on oiva paikka tähän.
Walk in terapia voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat käsitellä esimerkiksi stressiä, ahdistusta, masennusta, ihmissuhdeongelmia, päihteiden käyttöä, yksinäisyyttä, omaa identiteettiä, seksuaalisuuteen liittyviä asioita, opiskelu- tai työasioita, rajojen asettamista, akuuttia elämänkriisiä tai oman elämän suuntaa. Walk in terapiassa voidaan keskustella myös ennaltaehkäisevästi asioista ennenkuin ne ehtivät kasaantua. Walk in terapia sopii myös hyvin tilanteisiin, jos haluat työstää tiettyjä tavoitteita, jotka voivat liittyä esimerkiksi opiskeluun tai tulevaisuuteen.
Usein terapia auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja saamaan uusia näkökulmia. Tällöin myös oma olo helpottuu. Jos olet joskus pohtinut, että pitäisikö kokeilla, niin suosittelen kokeilemaan. Walk in terapiassa on aina se riski, että oma olo saattaa hyvinkin keventyä.
Mitä terapiassa sitten tapahtuu?
Usein terapeutin ensimmäinen kysymys on, että mistä haluaisit tänään keskustella, jotta tapaaminen on sinulle hyödyllinen? Walk in terapiassa keskitytään siihen, mikä on sinulle merkityksellistä ja tärkeää ja mihin toivot muutosta.
Terapeutti kysyy kysymyksiä sekä ohjaa keskustelua, jotta se vastaa sinun asettamaan tavoitteeseen, muutostoiveeseen tai tarpeeseen. Valmiita ratkaisu ei ole, mutta keskustelu auttaa sinua ymmärtämään itseäsi enemmän ja mahdollistaa oivalluksia. Keskustelu auttaa sinua löytämään erilaisia keinoja, joiden avulla voit selvitä hankalista tilanteista, ajatuksista tai tunteista.Terapiassa voidaan löytää esimerkiksi stressinhallintakeinoja, tulla tietoiseksi erilaisista vuorovaikutus- ja ajatusmalleista ja niiden vaikutuksesta itseemme sekä saada keinoja oman jaksamisen vahvistamiseen.
Walk in terapiaa toteutetaan käynti kerrallaan terapian ja ratkaisukeskeisen viitekehyksen menetelmillä, jossa keskitytään menneisyyden sijaan nykyhetkeen ja tulevaisuuteen sekä voimavaroihin ja vahvuuksiin. Terapeutin tehtävänä on luoda turvallinen ja avoin ilmapiiri, jossa voit tuntea olosi kuulluksi ja ymmärretyksi. Puolueeton terapeutti auttaa sinua tunnistamaan ja vahvistamaan omia voimavarojasi, asettamaan tavoitteita sekä löytämään ratkaisuja ja keinoja määrittelemääsi asiaan. Halutessasi voitkin valmistautua terapiaan pohtimalla etukäteen mistä teemasta haluat keskustella, mihin haluat muutosta tai millaista olotilaa kohti haluaisit kulkea.
Kenelle Walk in terapia on tarkoitettu?
Walk in terapia on suunnattu erityisesti alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Walk in terapia on terapiaa ihan tavallisille ihmisille. Walk in terapia sopii kaikille, jotka kokevat tarvetta keskustella elämästään, ajatuksistaan, tunteistaan tai toiminnastaan ammattilaisen kanssa. Sinulla ei tarvitse olla diagnoosia, eikä lähetettä. Terapia on tarkoitettu jokaiselle uskonnollisesta vakaumuksesta, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Walk in terapia on kertaluontoista, eikä sovellu henkilöille, jotka tarvitsevat pitkäaikaista ja säännöllistä terapiaa esimerkiksi syvien traumojen käsittelyyn tai vakavien mielenterveysongelmien hoitoon. Näissä tilanteissa on suositeltavaa hakeutua esimerkiksi psykoterapiaan tai psykiatriseen hoitoon. Walk in terapia ei ole mielen sairauksien hoitoa, mutta siitä voi olla apua mielen sairauden kanssa pärjäämiseen tilanteissa, joissa jonotetaan esimerkiksi psykoterapiaan.
Walk in terapia mahdollistaa ilman ajanvarausta tapahtuvan terapiakäynnin, jolloin voit saapua paikalle päivystysaikojen puitteissa juuri silloin, kun tunnet tarvitsevasi keskusteluapua.
Tervetuloa kokeilemaan voisiko Walk in terapiasta olla hyötyä juuri sinulle!
Elina Plihtari, KM
Walk in terapian suunnittelija
Lasten ja nuorten keskus
Tykkää, jaa, kommentoi