10.07.2019 | ADHD, Masennus, Paniikkihäiriö, Syömishäiriö
Mun matka masennukseen
Nimimerkki: ikisairas (14)
Vuosi sitten elin onnellisesti. Välillä oli kaveridraamaa, mutta muuten kaikki oli tosi hyvin. Puoli vuotta sitten aloin nukkua ihan tosi huonosti ja luulen, että tää kaikki alkoi siitä. Yöllä en saanut unta. Valvoin aamukuuteen, enkä silloinkaan vielä nukahtanut. Välillä en nukkunut ollenkaan.
Mun kaverit huolestu ihan hirveesti, kun ne kuuli tästä vahingossa. Mun ei ollut siis tarkoitus kertoa kenellekään, koska aavistin tän. Ne oli niin huolissaan ja ne vahti mun tekemisiä koko ajan. Tärisetkö? Onko kaikki hyvin? Paljonko nukuit viime yönä? Tiiätkö, kuinka vaarallista toi on? Tarviit unta! Ja se oli kamalaa. Kaikki toi hössötys sai mut pelkäämään. En tykännyt siitä ollenkaan.
Sillon kun en nukkunu, ei tehnyt myöskään mieli syödä. Osittain siksi, että kaikki sano mulle unettomuuden lihottavan. En siis syönyt melkein koskaan tai oikeastaan söin vaan koulussa. Miten mun kaverit voi huomata sen, jos söin silti koulussa? Aloin siis voimaan pahoin aina, kun söin ja välillä oksensin sen ruuan ulos. Se oli kamalaa, enkä oo päässy siitä kokonaan irti vieläkään… Mulla oli siis mun kavereitten mukaan anoreksia ja unireksia. Hyi, kamalaa aikaa.
Niinpä mun adhd kohtaukset muuttuivat paniikkihäiriöksi ja siitä en halunnut puhua KENELLEKKÄÄN, koska en halunnut sen hössötyksen jatkuvan taas. Olin siitä hiljaa kaikille. En halua tän takia yhtään enempää huomiota, enkä halua kertoa tästä enää kenellekään.
Pian mulla meni niin paskasti, että jossain random mielentilassa halusin helpottaa mun oloa vetämällä ranteeseen viillon. Se ei ollut syvä ja se jälki lähti semi nopeasti. Jotenkin tein sen vaan aina uudestaan. Aina syvemmän ja sitten oltiin siinä, että mun piti laittaa mun käteen side, jotta se veren tulo lakkaisi. Aloin pelkäämään kesää ja hihattomia paitoja… Tässä nyt ollaan…
Mua ahdistaa joka päivä ja mietin näitä asioita joka tunti. Tää on mulle tosi raskasta, kun en puhu kenellekään.
Kommentit
(2)
Julia Nuortenlinkistä
10.07.2019 08:38:07
Moikka ja kiitos tarinastasi!
Huomasimme sinun lähettäneen kolme erillistä tarinaa. Tarinoiden keskenään osittain saman sisällön vuoksi julkaisemme niistä kaksi viimeisintä.
Kerrot monenlaisista oireista: unettomuudesta, paniikkihäiriöstä, ADHD:sta, syömiseen liittyvistä ongelmista, masentuneisuudesta ja itsetuhoisuudesta.
Unettomuus voi johtua fyysisistä, psyykkisistä tai ympäristöön liittyvistä syistä. Usein oletetaan, että unettomuus liittyisi vain negatiivisiin tuntemuksiin ja muutoksiin elämässä, mutta myös elämässä tapahtuneet myönteiset muutokset saattavat aiheuttaa unettomuutta. Unettomuudesta tulee usein itseään ruokkiva kierre, kun pelko unettomuudesta lisää unettomuutta. Jatkuva unettomuus ja väsymys heikentää mielialaa sekä voi altistaa masennustiloille ja ahdistushäiriöille. Toisaalta unettomuus voi myös johtua esimerkiksi masennuksesta tai ahdistuksesta.
Me täällä Nuortenlinkissä ymmärrämme unettomuuteen liittyvän huolesi lihomisesta, mutta haluaisimme vakuuttaa sinulle, että unettomuus itsessään ei aiheuta lihomista. Univaje vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan lisäten nälän tunnetta sekä halua käyttää nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja (esim. sokeri, vaalea leipä jne.). Aivan kuten muillakin ihmisillä, lihominen johtuu siis kaloritarpeen ylittävästä lisääntyneestä syömisestä. Terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota noudattaessa myöskään unettomuudesta kärsivä ei lihoa.
Kerrot myös, että sinulla on ADHD. Tiesitkö, että ADHD:n liittyy erilaisia liitännäisoireita, esimerkiksi unihäiriöitä, mielialaoireita sekä paniikki- ja ahdistuneisuushäiriöitä? Tästä syystä olisi erittäin tärkeää puhua kaikista oireistasi terveydenhuollon ammattilaiselle, jotta saisit apua kokonaistilanteeseesi. Kaikkia oireitasi voidaan helpottaa oikeanlaisen tuen ja hoidon avulla.
Olisi tärkeää, että sinulla olisi joku luotettava aikuinen, kenen kanssa voisit jutella huolistasi, ja kuka voisi tukea sinua oikeanlaisen avun hakemisessa. Tällainen luotettava aikuinen voi olla niin oma vanhempi, joku muu läheinen, kaverin vanhempi, harrastusohjaaja, terveydenhoitaja, koulukuraattori tai -psykologi kuin lääkärikin. Älä siis jää yksin huoliesi kanssa, vaan anna läheisiesi ja ystäviesi tukea ja auttaa sinua, sillä sä ansaitset voida hyvin.
Tässä vielä lopuksi hyödyllisiä vinkkejä erilaisista palveluista, jotka voisivat olla hyödyllisiä tilanteessasi ja auttaa sinua hakeutumaan avun piiriin. Nuortenlinkin Nettineuvontaan voit jättää kysymyksen mieltäsi painavasta aiheesta, Sekasin-chatissa voit jutella tilanteestasi nimettömästi ammattilaisen kanssa ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin puolestaan on avoinna miltei vuorokauden ympäri.
Nuorten mielenterveystalon sivuilla voit testata, millaista apua tarvitset oireidesi perusteella ja mistä sitä apua saa. Syömishäiriöliitto SYLI ry:n sivuilta puolestaan saat tukea syömishäiriön tunnistamiseen ja siitä toipumiseen ja sieltä löydät myös maanantaisin päivystävän tukipuhelimen, jossa sinua auttavat Syömishäiriöliiton työntekijät. ADHD-liiton sivuilta löydät lisää tietoa ADHD:sta.
Konkreettisia apupaikkoja ovat myös esimerkiksi kuntasi nuorisoasema, joka tarjoaa nuorille apua muun muassa mielenterveyteen liittyvissä asioissa sekä terveyskeskus. Koulusi opiskeluhuolto on myös sinua varten: koulun terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi ja lääkäri ovat koulussa sitä varten, että he voivat auttaa sinua.
moi
10.07.2019 10:39:07
Siis parhain keino hoitaa itteensä on säänöllinen unirytmi jos ei nukuta nii lue kirjoja tai kuuntele ääni kirjoja ja syö vaikka ei huvita ja unhotaisit kaikki pahat jutut ja mietit niitä hyviä juttuja jos se ei auta nii kerro sun äitilles. Tsemppiä suoe ja voimii:)