Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

04.10.2024 | Yleinen

Nuortenlinkki

Päihteettömyys on hyvä valinta nuorelle urheilijalle

Nuorena voi tuntua siltä, että kaikki kaverit käyttävät päihteitä. Voi tulla houkutus tai paine, että itsekin pitäisi aloittaa käyttämään niitä. Todellisuudessa yhä useampi nuori, myös urheilijat, elää päihteetöntä elämää.

Urheilijan kannattaa miettiä omaa asennettaan päihteisiin liittyen: Oletko kokeilunhaluinen vai vältätkö päihteitä? Tuntuuko, että kaverit painostavat sinua? Pohditko vielä kantaasi vai oletko jo päättänyt elää ilman päihteitä?

Riippuvuudet horjuttavat mielen hyvinvointia

Erilaiset riippuvuudet voivat horjuttaa voimakkaasti mielen hyvinvointia ja häiritsevät myös urheiluun keskittymistä. Riippuvuuksia voivat olla päihderiippuvuuden lisäksi esimerkiksi rahapeliriippuvuus ja someriippuvuus. Harva päihteitä käyttävä on ensimmäisinä kokeilukertoinaan suunnitellut käyttävänsä päihteitä loppuelämänsä. Nuorena riippuvuus päihteiden käyttöön voi kuitenkin kehittyä jo muutamasta kokeilukerrasta, ja riippuvuudesta eroon pääseminen on usein vaikeaa.

Haitattomia päihteitä ei ole olemassa

Päihteitä valmistavat yritykset pyrkivät siihen, että ihmiset jäävät mahdollisimman nuorena koukkuun heidän tuotteisiinsa. Niinpä tupakka- ja nikotiinituotteiden valmistajat kohdistavat netissä ja somessa markkinointiaan suoraan nuorille. Tuotteissa käytetään houkuttelevia makuja ja värejä, ja mainoksissa harhaanjohtavia väitteitä sekä urheilukuvastoa. Näillä keinoilla pyritään luomaan vaikutelma, etteivät tuotteet ole haitallisia. Todellisuudessa haitattomia päihteitä ei ole olemassa.

Väistämällä nämä markkinointiansat nuorena voi välttää riippuvuuden ja turvata sen myötä omaa hyvinvointiaan pitkälle aikuisikään.

Päihteet ovat haitallisia urheilijan terveydelle ja suorituskyvylle

Päihteiden käyttö on aina haitallista nuoren urheilijan terveydelle, suorituskyvylle sekä urheilijana kehittymiselle. Päihteiden käyttö heikentää harjoittelusta saatavia hyötyjä sekä hidastaa harjoittelusta palautumista.

Esimerkiksi alkoholin käyttö voi huonontaa unen laatua ja tekee mielen alakuloiseksi. Alkoholin käyttö sekoittaa urheilijan harjoitusrytmiä, sillä käytöstä seuraa usein väsyneempiä ja tehottomampia treenipäiviä. Runsaan alkoholin käytön jälkeisenä päivänä urheilua tulee välttää, koska krapulassa urheileminen on riskitekijä sydämen rytmihäiriöille ja tajuttomuudelle.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö puolestaan pitää kehon jatkuvassa rasitus- ja stressitilassa, mikä voi johtaa sairastumisiin ja urheiluvammoihin. Nikotiini myös muokkaa aivojen toimintaa ja vaikeuttaa uusien asioiden oppimista urheiluharrastuksessa.

Päihderoskat vahingoittavat ympäristöä

Olet ehkä huomannut kenttien laidoilla tai pukukopeissa nikotiinipusseja? Moni nuori on kiinnostunut ympäristön tilasta ja kantaa huolta ilmastonmuutoksesta. Mutta moniko tulee ajatelleeksi millaisia vaikutuksia esimerkiksi tupakka- ja nikotiinituotteiden valmistuksella ja niiden käytöllä on ympäristölle?

Tupakan tumppi on maailman yleisin roska, ja Suomessa niitä päätyy ympäristöön yli kolme miljardia vuosittain. Maahan heitetyt tumpit, nuuska- ja nikotiinipussit sekä sähkösavukkeiden osat ovat haitallista jätettä, jotka kulkeutuvat vesistöihin ja uhkaavat niiden ekosysteemiä sekä vesilintuja. Tupakkaviljelmien takia kaadetaan trooppisia metsiä, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta. Jos tupakan viljely korvattaisiin ruokakasveilla, ruokittaisiin näillä viljelmillä yli 19 miljoonaa ihmistä. Päihteettömyys on siis paitsi terveyttä edistävä valinta, myös ympäristöteko.

Et ole yksin päihdekysymystesi kanssa

Nuorena on tärkeää saada oikeaa tietoa päihteiden haitoista. Kysymällä ja keskustelemalla aikuisten kanssa päihteistä niin kodissa, koulussa kuin urheiluseurassakin, voi saada tukea omille valinnoilleen.

Kun valitset urheilijana päihteettömyyden, valitset samalla paremman suorituskyvyn, nopeamman palautumisen ja terveemmän kehon. Se auttaa sinua tulemaan parhaaksi mahdolliseksi urheilijaksi!

Luotettavaa tietoa päihteistä on saatavilla Syöpäjärjestöjen ja EHYTin nuorille suunnatuilta sivustoilta. Sivustoilla voit myös kysyä päihteistä asiantuntijoilta.

Fressis.fi/urheilu

BuenoTalk.fi

Elina Hartikainen

Terveyden edistämisen asiantuntija, Syöpäjärjestöt

Jari Hätinen

Projektipäällikkö, EHYT ry

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *