Etusivu » Testialue » Testit » Huumeet

Huumeet

DUDIT-testin avulla voit saada kokonaiskuvan huumeidenkäyttöön liittyvistä ongelmista, haitoista ja niiden asteesta. Palautteessa annetaan myös tietoa mistä voi halutessaan hakea tukea ja apua huumeiden käytön lopettamiseksi.

Testissä on yksitoista kysymystä huumeista. Vastaa mahdollisimman tarkasti ja rehellisesti valitsemalla omaan tilanteeseesi sopivin vaihtoehto.

1. Kuinka usein käytät muita päihteitä kuin alkoholia? * Muilla päihteillä tarkoitetaan kaikkia laittomia huumeita ja lääkkeitä (unilääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä ja kipulääkkeitä). Lääkkeet lasketaan huumeiksi jos otat niitä enemmän kuin lääkäri on määrännyt, otat niitä pitääksesi hauskaa, tunteaksesi olosi hyväksi, saadaksesi 'pään sekaisin' tai kokeillaksesi miten ne vaikuttavat sinuun. Lääkkeet lasketaan huumeiksi myös jos olet saanut ne sukulaiseltasi tai ystävältäsi tai olet ostanut ne 'kadulta' tai varastanut ne. Lääkkeitä EI lasketa huumeiksi, jos lääkäri on määrännyt ne sinulle ja otat niitä lääkärin määrääminä annoksina.

2. Käytätkö koskaan samalla kertaa useita eri huumeita? * Otat ensiksi amfetamiinia ja sitten poltat kannabista. Tai jos ensiksi pistät subutexia ja sitten otat amfetamiinia. Tällöin olet käyttänyt samalla kertaa kahta eri huumetta.

3. Kuinka monta kertaa otat huumeita sellaisena tyypillisenä päivänä, jona yleensä käytät niitä? * Aloitat päivän polttamalla kannabista ja otat amfetamiinia tuntia myöhemmin. Illalla poltat jälleen kannabista. Tällaisena päivänä olet siis ottanut kolme kertaa jotakin huumetta.

4. Kuinka usein olet voimakkaasti päihtynyt huumeista? * 'Voimakkaasti' tarkoittaa, että huomaat saavasi enemmän vaikutusta huumeista kuin yleensä, tai tunnet huumeiden vaikutuksen konkreettisemmin kuin yleensä.

5. Oletko viimeisen vuoden aikana tuntenut niin suurta kaipuuta huumeisiin, että et ole pystynyt vastustamaan sitä? * Tarkoituksenasi ei ole ollut käyttää huumeita, mutta olet antanut periksi ja käyttänyt silti. Tai olet tuntenut huumeisiin niin suurta himoa, että sinun on ollut pakko seurata tunnetta.

6. Onko sinulle viimeisen vuoden aikana käynyt niin, että et ole pystynyt lopettamaan huumeiden ottamista kun olet aloittanut? * Olet ajatellut ottavasi yhden kerran kokaiinia tai muuta huumetta, mutta sitten olet ottanutkin lisää ja lisää.

7. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana olet käytettyäsi huumeita jättänyt tekemättä asian, joka sinun olisi pitänyt tehdä? * Olet luvannut soittaa jollekin tai tehdä jonkin asian, mutta sitten unohtanut tai vain antanut olla otettuasi huumeita.

8. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana sinun on seuraavana aamuna tarvinnut ottaa jotain huumetta käytettyäsi runsaasti huumeita edellisenä päivänä? * Olet joutunut ottamaan seuraavana päivänä huumeita tai lääkkeitä vähentääksesi vieroitusoireita.

9. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana olet tuntenut syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa huumeiden käyttösi vuoksi? * Oletko käyttänyt huumeita ja samalla tuntenut siitä syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa? Olit esimerkiksi ajattelut, että et todellakaan aio käyttää huumeita, mutta käytit siitä huolimatta. Onko sinulle käynyt niin?

10. Oletko satuttanut itseäsi tai muita (henkisesti tai fyysisesti) huumeiden käyttösi seurauksena? * Mieti, oletko käytön seurauksena joutunut esimerkiksi tappeluihin tai muuhun väkivaltaiseen tilanteeseen. Tai onko huumeiden käyttö aiheuttanut sinulle esimerkiksi ahdistusta tai muita psyykkisiä häiriöitä. Mieti myös, oletko loukannut toista ihmistä (fyysisesti tai psyykkisesti) huumeiden käytön seurauksena.

11. Onko läheisesi tai ystäväsi, lääkäri, hoitaja tai joku muu ollut huolissaan huumeiden käytöstäsi tai ehdottanut, että lopettaisit huumeiden käytön? * Onko joku (esimerkiksi sukulainen tai ystävä, lääkäri, sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, opettaja, poliisi) sanonut sinulle, että hän on huolissaan sinun huumeiden käytöstäsi. Onko joku sanonut sinulle, että sinun pitäisi lopettaa huumeiden käyttö?

vuotta.

Lähteet

 

Berman, A. H., Wennberg, P., & Källmén, H. (2012). AUDIT och DUDIT – identifiera problem med alkohol och droger. Stockholm: Gothia förlag.

 

Berman, A. H., Bergman, H, Palmstierna, T, & Schlyter, F. (2004) Evaluation of the Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT) in Criminal Justice and Detoxification Settings and in a Swedish Population Sample. European Addiction Research 2005, Vol. 11, No.1.