Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

26.05.2025 | Yleinen

Nuortenlinkki

Kesälomalle selvin päin!

Kesäloma. Vihdoin vapaus koulusta, aikatauluista ja arvioinneista. On aikaa nukkua pitkään, valvoa myöhään ja tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Mutta mitä sitten, jos kesän suunnitelmiin kuuluu mökkeilyä, festareita tai bileitä. Ja niiden mukana ilmestyy kuvioihin myös päihteet? Tuntuuko joskus siltä, että jos et ota, jäät ulkopuolelle? Voin sanoa, et ole ainoa.

Mutta miksi juominen tuntuu niin houkuttelevalta? Päihteiden viehätys ei liity pelkästään siihen, että haluaisi humaltua ja saada pään sekaisin. Monelle meistä erityisesti juominen on ennen kaikkea sosiaalinen juttu. Se tuntuu yhdistävän porukan: nauru tarttuu, musiikki soi paremmalta, ja jutut luistaa. Vanhoista kavereista tulee entistä rakkaampia ja uusien tyyppien kanssa on helpompi avata suu. Tämä ei ole sattumaa. Alkoholi vaikuttaa suoraan keskushermostoon ja tekee hetkeksi olon rennommaksi, jopa itsevarmemmaksi. Ja koska suomalaisessa kulttuurissa yhdessä juominen on ollut tapana jo vuosisatojen ajan, on sille kertynyt melkoinen määrä sosiaalisia odotuksia.

No mitä jos en halua lähteä siihen mukaan? Moni luulee, että paine juoda koskee vain niitä, jotka eivät juo ollenkaan. Todellisuudessa myös aktiivisesti alkoholia käyttävät kokevat sosiaalista painetta. Jos muina viikonloppuina on ollut alkoholia mukana, voi olla vaikeampi sanoa ”ei kiitos” seuraavalla kerralla.

Monelle nuorelle juomisesta kieltäytyminen voi tuntua siltä kuin sanoisi ”ei” koko porukalle, kuin jäisi ulkopuolelle. Mutta näin ei pitäisi olla. On väärin, että joutuu valitsemaan kavereiden ja oman tahdon välillä. Jokaisella pitäisi olla lupa olla oma itsensä ilman pelkoa siitä, että jää yksin. Myös aikuiset neuvovat usein: ”Sano vaan ei”. Helppo sanoa, vaikeampi toteuttaa. Harva sanoo ”en halua olla sun kaveri enää”, jos ei lähde kahville. Siksi ei ole helppoa kieltäytyä juomastakaan, jos pelkää, että kieltäytyminen tulkitaan hylkäämiseksi. Tärkeintä on, että ympärillä on porukka, jossa yhteys ei perustu pelkkään kaljapulloon. Mitä enemmän tunnet kuuluvasi joukkoon arjessa, sitä vähemmän koet tarvetta todistaa paikkaasi alkoholilla.

Onko pakko juoda ollakseen mukana? Ei ole. Ja ehkä olisi aika sanoa tämä ääneen useammin. Kesä voi olla täynnä huikeita muistoja, iltoja, naurua ja yhteyttä, ilman juomia. Tai vaikka niiden kanssa, mutta ilman painetta. Alkoholi ei aina johda siihen odotettuun fiilikseen, mitä mielikuvat lupaavat. Usein mukana tulee myös riitoja, pettymyksiä tai seuraavan päivän morkkiksia siitä, mitä tuli tehtyä.

Siksi joskus tekee hyvää pysähtyä ja miettiä: Mitä minä haluan? Millaisessa porukassa voin olla oma itseni?

Kesä voi näyttää juuri siltä, miltä sä haluat. Jos haluat ottaa (ja sulla on ikää), tee se vastuullisesti. Jos et, sun ei tarvitse selitellä kenellekään. Oikeat ystävät ymmärtävät, vaikka tuntuisikin välillä yksinäiseltä tehdä omia valintoja.

Ootko kokenut sosiaalista painetta juomisen suhteen? Millaisia ajatuksia tämä teksti herätti? Voit jakaa kokemuksiasi anonyymisti Nuortenlinkin tarinoissa. Ja jos tuntuu, että paineet käy liian koviksi, sä et ole yksin. Voit tulla juttelemaan Nuortenlinkin chattiin tai jättää kysymyksen Nettineuvontaan.

Hyvää ja just sun näköistä kesää!

Lue myös: Juomisen sosiaalinen paine -tietoartikkeli

Camilla Metsäranta

Nuortenlinkin kehittämiskoordinaattori, A-klinikkasäätiö

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *