Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

24.03.2023 | Yleinen

Nuortenlinkki

Sober curious resonoi nuorille – hauskaa halutaan pitää selvin päin

Juhliminen ja alkoholin nauttiminen liitetään vahvasti erityisesti nuoruuteen ja sen ajan kokemuksiin, mutta juhlimisen ei suinkaan tarvitse olla synonyymi alkoholin nauttimiselle. Nuoria kiinnostaa edelleen bilettäminen ja sosiaaliset tapahtumat, mutta houkutus alkoholiin ja erityisesti humalahakuiseen juomiseen on vähentynyt. Sunnuntaipäiviä ei haluta tuhlata krapulamasikseen eikä morkkiksiin. Sen sijaan raittiuteen ja selväpäiseen hauskanpitoon suhtaudutaan myönteisemmin. Tästä kaikesta kertoo myös maailmalle levinnyt sober curious -ilmiö, joka on alkanut erityisesti kiinnostaa niitä nuoria, jotka haluavat haastaa alkoholiin liittyviä oletuksia ja normeja, joihin olemme ehkä yhteiskunnassamme tottuneet.

Mikä sober curious?

Kun yhä useampi kyseenalaistaa omia syitä alkoholin juomiseen, pohtii omia juomatottumuksia, innostuu juhlimaan selvin päin niissä tilanteissa, joissa on ehkä aiemmin tottunut käyttämään alkoholia ja suhtautuu raittiiseen elämäntapaan yleisesti ottaen uteliaammin, puhutaan sober curious -ilmiöstä. Raitistelu ja alkoholivapaa elämä eivät suinkaan ole harmaata tylsyyttä tai tiukkapipoisuutta, vaan tiedostavampaa alkoholinkäyttöä ja sen myötä parempia valintoja juomisen ja oman terveyden suhteen.

Sober curious -termin juuret juontaa samannimisestä kirjasta (kirjoittaja Ruby Warrington), joka kiteyttää niitä ajatuksia ja kokemuksia, mitä moni nuori ja aikuinen ajattelevat alkoholista. Juhliminen on kivaa, mutta miksi niin monenlaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen kuuluu niin vahvasti alkoholin nauttiminen, vaikka alkoholista seuraa myös paljon negatiivisia vaikutuksia niin fyysisesti kuin henkisesti. Moni pohtii nyt tämän ilmiön myötä omia lähtökohtia juomiselle ja sitä, olisiko elämä mielekkäämpää, jos joisi vähemmän tai jättäisi alkoholin kokonaan pois.

Alkoholin suhteen ei tarvitse olla täysin ehdoton. Sober curious -mentaliteetti antaa tilaa raitistella itselle sopivimmalla tavalla – alkoholin suhteen ei edellytetä nollatoleranssia, mutta keskeistä on tiedostava alkoholinkäyttö ja kohtuus. Se, että pohtii omia syitä ja seurauksia juomisen suhteen. Ilmiönä sober curious tuo esille myös harmaan sävyjä – vaikka itse ei mieltäisi juomista ongelmalliseksi, moni nuori saattaa huomaamattaan lääkitä koulustressiä tai ahdistusta alkoholilla juhlimisen varjolla, juoda pelkästä sosiaalisesta paineesta tai siitä syystä, ettei tippuisi pois kaveripiireistä. Vaikka raittius ehkä mielletään nykyään cooliksi ja trendikkääksi hyvinvointivalinnaksi, se voi olla myös raakaa tunteiden käsittelyä ja siihen voi liittyä paljon vaikeidenkin asioiden ja kokemusten läpikäymistä.

Alkoholin juomisen vähentäminen ja lopettaminen liittyvät vahvasti siihen, että omaa hyvinvointia ja terveyttä halutaan ylläpitää ja edistää. Omat harrastukset, kiinnostuksenkohteet, opiskelu ja itsensä kehittäminen saattavat houkutella enemmän kuin alkoholin tai muiden päihteiden käyttäminen. Selvin päin juhlivien nuorten ei tarvitse jättää juhlia välistä, mutta usein raitis on se, jonka valintaa selväpäisyyteen saatetaan kyseenalaistaa, vaikka sillä ei pitäisi olla väliä kuka nauttii alkoholia ja kuka ei. Yhteenkuuluvuuden tunne on nuorille tärkeää ja moni saattaakin löytää sen tunteen porukoista, joihin liittyy päihteiden käyttö. Alkoholi toimii monille voiteluaineena ja antaa rohkeutta kohdata uusia ihmisiä helpommin, mutta samaan aikaan se on ikään kuin filtteri, joka vääristää todellisuutta.

Miksi ei vain käyttäisi alkoholia kohtuudella tai olisi täysin raitis?

Sober curious tuo esille juuri sen, mitä etenkin nuoret kaipaavat alkoholinkäyttöön liittyen. Täysi-ikäisen nuoren ei tarvitse valita olla joko alkoholinkäyttäjä tai täysin absolutisti, vaan jokaisessa tilanteessa voi tehdä sen valinnan nauttiiko tällä kertaa alkoholia ja miten paljon – kyse on siis tietoisista päätöksistä ja valinnoista. Täysraittius on toki hyvä valinta – jollekin se on paras ja ainoa vaihtoehto, mutta on myös sopivaa käyttää alkoholia, kun tiedostaa omat rajat ja syyt juomiseen. Kun juova nuori päättääkin olla juomatta ja raittiiksi itsensä mieltävä nuori haluaakin nauttia hieman alkoholia, ei ole muiden tarve udella miksi toinen on nyt juomatta tai alkaa tuputtaa alkoholia enemmän, koska kerrankin se raitis kaveri juokin.

Yhteisöllisyyden tunteen pitäisi lähteä siitä, että yhdessä tekeminen on kivaa ja tuntee tulevansa hyväksytyksi ja arvostetuksi omana itsenään omine valintoineen kaveripiirissä, eikä siitä kuka käyttää alkoholia ja kuka ei. Raittiille tai raittiudesta kiinnostuneelle nuorelle on tärkeää tuntea kuuluvansa joukkoon huolimatta siitä, minkälainen on oma suhde alkoholiin. Alkoholia kyseenalaistava sober curious -ilmiö tekee raittiudesta hyväksyttävämpää, vähentää sosiaalista painetta juomiseen ja auttaa puntaroimaan omia valintoja alkoholin suhteen. Tämän myötä kiinnostus alkoholin juomisen aloittamiseen saattaa vähentyä ja nuorten elämä täyttyy enemmän aidoista kohtaamisista sekä mielekkäämmistä ja merkityksellisemmistä kokemuksista.

-Sobermimmi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(1)

Location

Johnnie Miles

14.09.2023 04:13:51

I was suggested this web site by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!