Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

24.03.2023 | Yleinen

Nuortenlinkki

Nuoria velkaannuttavat laskurästit osamaksut ja opintolaina

Nuoret kuten muutkin suomalaiset elävät rahamaailmassa, jossa erilaisten laskulla maksamisten, osamaksujen ja lainan saanti on helppoa. Homma juju piilee siis siinä, että ikävimmän asian eli maksamisen voi siirtää kauemmaksi. Jopa vuosien päähän. Maksamisen siirtäminen ei välttämättä ole huono asia, mutta tulevaisuuteen on vaikea nähdä. Nuorella ja opiskelijalla maksamiseen voi liittyä tavallistakin enemmän haasteita.

Milloin velasta tulee ongelma?

Mikään velka, luotto tai laina ei itsessään ole ongelma. Ongelma siitä tulee, jos sitä ei jostain syystä pysty maksamaan. Luoton maksamista luotonmyöntäjälle ei katsota menoksi toimeentulotuessa. Opintolainakin jaetaan toimeentulotuessa tuloksi kaikille lukukauden kuukausille, vaikka rahat olisi käytetty jo aiemmin.

Ihan huomaamatta voi käydä niin, että pieniä tuloja paikkaa maksamalla hankintoja osamaksulla tai ruokaa luotolla. Koska niitä on helposti saatavilla. Ja kun noiden laskujen maksamisen aika tulee, voi olla, ettei rahaa olekaan. Se voi olla ikävän kierteen alku, jossa uutta luottoa otetaan lisää laskujen maksuun. Tai sitten silloin voi pysähtyä ja tarttua toimeen. Uutta luottoa vanhojen maksamiseen kannattaa ottaa vain, jos on oikeasti mahdollista maksaa luottoa.

Millaista elämää minä haluan elää nyt ja tulevaisuudessa?

Itseltään voi kysyä yllä olevan kysymyksen. Se on lähtökohta sille mitä rahankäytössäsi seuraavaksi tapahtuu. Ensimmäinen asia mikä kaikkien on hyvä tehdä, on selvittää omat tulot, menot ja velat. Se ei ole kovin mukava homma. Vaatii sitkeyttä kerätä tiedot monesta paikasta. Mutta se kannattaa, koska sitten tiedät mihin rahasi kuluvat.

Ja kun tiedät mihin ne kuluvat, voit arvioida kuluvatko ne sinne mihin niiden olisi hyvä kulua. Ostanko tämän nyt ja otan sen riskin, että en pysty tätä maksamaan tulevaisuudessa? Vai jätänkö ostamatta? Vai säästänkö tarvittavat rahat ja ostan vasta myöhemmin? Nämä ovat kysymyksiä, joihin vain sinä voit vastata.

Kysymysten ja vastausten kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Taloudenhallintaa voi oppia. Raha-asioihin on olemassa tietoa, tukea ja neuvontaa. Ammattilaisen kanssa voi käydä läpi tarjolla olevia vaihtoehtoja ja miettiä niiden seurauksia nyt ja tulevaisuudessa. Häpeän takia ei kannata olla olematta yhteydessä. Ylivelkaantua voi kuka vaan ja kaikkiin syihin ei ole edes itse voinut vaikuttaa. 

Takuusäätiö on voittoa tuottamaton kansalaisjärjestö, joka tarjoaa tietoa, tukea ja ratkaisuja talous- ja velkaongelmista kärsiville ihmisille. Velkalinja- ja chat- neuvontaan voi olla yhteydessä missä tahansa talouteen tai velkoihin liittyvässä asiassa.

Vuonna 2021 Takuusäätiön Velkalinja- ja chat neuvontaan yhteyttä ottaneista 18–29- vuotiaista suurimmalla osalla oli laskurästejä, osamaksuja ja opintolainaa. Useimmilla velkamäärä oli onneksi vielä melko pieni.

Ohjeita velkojen selvittämiseen ja talouden hallintaan löydät Takuusäätiön verkkosivuilta takuusaatio.fi

Liina-Lotta Heinonen

Chat- ja verkkoneuvonnan asiantuntija, Takuusäätiö

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *