Etusivu » Tietopiste » Tietoartikkelit » Seksuaalisuus » Seksuaalisuus ja seurustelu

Seksuaalisuus ja seurustelu

Julkaistu 12.12.2012. Päivitetty 29.7.2016

Ihastuminen, rakastuminen, seurustelu, seksi ja seksuaalisuus ovat asioita, joita pohditaan lähes päivittäin. Mistä löydän seurustelukumppanin? Miksi joku ihminen viehättää? Mistä tietää onko toinen kiinnostunut minusta? Miten kerron tunteistani? Millainen on hyvä suhde? Miten selviän erosta? Näihin kysymyksiin ei ole valmiita vastauksia. Asioista lukeminen ja läheisten kanssa puhuminen auttavat kuitenkin usein selkiyttämään omia ajatuksia.  

Kenen kanssa?

Seksuaalinen suuntautuminen määrittää ihastumisen ja rakastumisen kohteen. Suurin osa ihmisistä on heteroseksuaaleja, jolloin ihminen tuntee vetoa eri sukupuolta oleviin. Yhtä normaalia on myös, jos tunteet kohdistuvat saman sukupuolen edustajaan - tällöin puhutaan homoseksuaalisuudesta. Osa ihmisistä tuntee vetoa sekä poikiin että tyttöihin, jolloin sopiva määritelmä omalle seksuaaliselle suuntautumiselle saattaa olla biseksuaalisuus. Joidenkin mielestä sukupuolella ei ole merkitystä, vaan he rakastuvat ihmiseen sukupuoleen katsomatta.

Aseksuaalisuus viittaa puolestaan siihen, ettei ihminen koe ollenkaan seksuaalista vetoa toisiin ihmisiin. Ihminen voi aseksuaalisuudesta huolimatta haluta kuitenkin parisuhteen, jossa on läheisyyttä ilman seksiä. Samalla tavalla joku voi haluta elää kokonaan ilman parisuhdetta.

Seksuaalista suuntautumistaan ei voi valita. Osa ihmisistä on varma seksuaalisesta suuntautumisestaan jo lapsena, toiset pohtivat omaa suuntaumistaan pitkälle aikuisuuteen. Kaikkein tärkeintä on antaa tilaa jokaisen omalle itsemäärittelylle. Jokaisella on tähän myös oikeus. Seksuaalisuus yleisellä tasolla kehittyy puolestaan jatkuvasti ja omasta seksuaalisuudesta on mahdollista löytää uusia ulottuvuuksia koko elämän ajan. Seksuaalisuuteen onkin hyvä suhtautua avoimesti ja omia tuntemuksiaan kuunnellen. Mikä minusta tuntuu hyvältä ja omalta?

Moni miettii miten ja mistä löytää ihmisen, johon voisi ihastua. Avoin, iloinen ja utelias suhtautuminen ihmisiin ja tilanteisiin auttaa. Monet yleensä kiinnostuvat ihmisistä, joilla on samanlaisia harrastuksia, jotka pitävät samoista asioista ja joiden seurassa on mukava ja helppo olla. Seurustelukumppanin voikin löytää esimerkiksi harrastuksen tai ystävien kautta. On olemassa rakkautta ensisilmäyksellä, mutta usein rakkaus kehittyy pikku hiljaa tutustumisen, kaveruuden tai ystävyyden kautta.

Hyvä seurustelusuhde

Rakastumisen ja ihastumisen tunne huumaa. Itsensä tuntee toisen kanssa täydeksi, kokonaiseksi ja onnelliseksi. Hyvän suhteen perustana on hyvä itseluottamus ja tyytyväisyys itseen ja omaan muuhun elämään, jolloin kumppaniin kohdistuvat odotukset eivät kasva liian suuriksi.

Rakkauteen kuuluu molemminpuolinen huolenpito, vastuuntunto ja kunnioitus. Myös ristiriidat ja pettymykset ovat osa parisuhdetta. Riidat itsessään eivät kerro suhteen laadusta tai onnellisuudesta, vaan kyvyt riitojen ratkaisemiseen merkitsevät.

Terveessä parisuhteessa ei pakoteta, painosteta tai uhkailla toista. Molemmilla täytyy olla turvallinen olo. Väkivallalle ei koskaan ole hyväksyttävää syytä. Tutkimusten mukaan se ei myöskään lopu ajan myötä, vaan pahenee vähän kerrassaan koko ajan. Älä siis jää suhteeseen, jossa koet väkivaltaa, olipa se henkistä tai fyysistä, tai molempia, kuten usein on. Hae nopeasti apua ja tukea terveydenhuollosta tai joltain läheiseltä ihmiseltä.

Seksi ja ehkäisy

Siinä vaiheessa, kun yhdessä on tehty päätös seksin aloittamisesta, on keskusteltava myös ehkäisystä. Jos ei tunne olevansa valmis keskustelemaan avoimesti ehkäisystä, täytyy seksinkin odottaa. Kondomi on oikein käytettynä hyvä ehkäisymenetelmä, joka ehkäisee raskauden ja sukupuoli- eli seksitaudit. Vakituisessa heteroseksuaalisessa seurustelusuhteessa e-pillerit ovat monen suosima raskauden ehkäisykeino. Niiden sisältämät hormonit eivät kuitenkaan sovi kaikille, vaan voivat aiheuttaa sivuoireita.

Kondomi on kuitenkin ainoa, joka suojaa seksitaudeilta. On hyvä muistaa, että myös seksitaudit tarttuvat myös suuseksissä. Jos kummallakaan ei ole ollut aikaisemmin seksiä, ei tautiriskiä ole. Jos taas toisella tai molemmilla on ollut aikaisemmin seksiä ilman kondomia, on syytä käydä seksitautitesteissä.

Ehkäisyn aloittamista varten voi varata ajan esimerkiksi omalta terveysasemalta tai ehkäisy- tai perhesuunnitteluneuvolasta. (Perhesuunnittelulla tarkoitetaan tavallisesti ehkäisyä, ei perheen perustamista.) Samalla käynnillä kannattaa pyytää seksitautitestejä. Testit ovat maksuttomia.

Suhteen laillisuus

Usein nuoria mietityttää seurustelusuhteen laillisuus, jos toinen osapuoli on alaikäinen. Rikoslaki ei ota kantaa seurusteluun, vaan ainoastaan siihen sisältyvään seksiin. Lain mukaan kukaan ei saa harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan lapsen kanssa. Poikkeuksen muodostavat suhteet, joissa nuoret ovat iältään tai kehitykseltään lähellä toisiaan ja suhteessa on molempien suostumus seksiin. Rikoslain tarkoitus on suojella lasta seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Suhteen päättyminen

Joskus suhde voi päättyä yllättäen ja ilman selvää syytä. Toisinaan eroa on mietitty pitkään. Useimmiten suhteen päättyminen joka tapauksessa tuottaa suurta tuskaa ja surua. Erosta toipuminen ja sen hyväksyminen vie aikaa, mutta siitä selviää. Myöhemmin voi myös huomata, että päättynyt parisuhde ja eron kokeminen on opettanut jotain uutta itsestä ja antanut hyödyllisiä ihmissuhdetaitoja.

On asioita ja tilanteita, joille emme itse voi mitään. Voimme kuitenkin aina valita tapamme suhtautua asioihin. Suhteen voi aina päättää toista kunnioittavasti ja antaen kumppanille mahdollisuuden kertoa omista tunteistaan ja ajatuksistaan, vaikka ne olisivat erilaisia kuin omat.

Sittenkin yksin?

Moni haluaa löytää seurustelukumppanin, mutta ei ole vielä löytänyt sopivaa ihmistä. Toisille sinkkuna eläminen on valinta, jossa on monia hyviä puolia, kuten vapaus ja itsenäisyys. Sinkkuna voi olla itsekäs, eikä tarvitse ottaa toisten tarpeita jatkuvasti huomioon. Nuorten aikuisten sinkkuus on yleistä, ja ilman parisuhdetta elää noin joka kolmas. Jotkut kokevat ympäristön painostavan parisuhteeseen, vaikka eivät itse edes haluaisi seurustella. Seurustelusuhdetta ei kannata aloittaa vasten tahtoaan tai muiden painostuksesta. Suhde on vakaalla pohjalla silloin, kun molemmat haluavat siltä samoja asioita ja ovat valmiit keskustelemaan ajatuksistaan.

Marja Pakarinen
TtM

Päivittänyt:
Sara Mäkäräinen
VTM, A-klinikkasäätiö

Lähteet

Väestöliiton nuorten sivut: Tietoa seksuaalisuudesta ja esimerkiksi kysymys–vastaus-palsta.

Hiv-tukikeskuksen nuorten sivut: Tietoa seksuaalisuudesta, seksitaudeista ja niiden testauksesta. Sivuilla on myös kysy–vastaa-palsta.

Seta ry: Tietoa seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta.

Exit ry: Tietoa ja tukea liittyen seksuaaliseen kaltoinkohteluun.

Bildjuschkin K & Ruuhilahti S (toim.): Selkee! Turun kaupunki, sosiaali- ja terveystoimen julkaisuja, 6/2010.

Oliko artikkeli mielestäsi hyödyllinen?
Ääniä yhteensä: 1560