Etusivu » Tarinat » Lue tarinoita » Vuodelta » 2019 » Haluisin lopettaa harrastuksen

Haluisin lopettaa harrastuksen

Nimimerkki 
väsynyt ja ärtynyt
Ikä 
15

Oon harrastanu tätä lajia jo kohta neljä vuotta. Se oli aluksi kivaa, mut oon ollut jo ehkä vuoden  lopettamisfiiliksellä. Viime vuonna mulla ei ollut siellä kavereita, nyt en vaan halua enää jatkaa. Syitä on monia: laji ei enää kiinnosta ja se vie mun kaiken vapaa-ajan (2-3h reenejä 7 kertaa viikossa + pelit). 

Mulla on tullut aika vakavia terveyshaittoja ylirasituksen ja stressin takia (kuukautiset monta kuukautta putkeen tai ei ollenkaan, vatsavaivat, nivel/lihaskivut, sydämentykytykset, oon koko ajan ärtynyt tai vihainen jne.) ja mun kaikki energia on loppu. Oon ollut nyt 2 viikkoa kesätauolla ja mun vireystila on parempi kuin mitä se on ollut yli vuoteen. Mun mielestä ihan järkevät syyt lopettaa. 

Ainoo vika on, että mun vanhemmat ajattelee, että lopettamisen jälkeen makaisin sängyssä puhelimen kaa ja lihoisin yli 100 kg painoiseksi. Oon keskustellu niiden kanssa tästä paljon ja yrittänyt muuttaa mun syömistä, treenaamista ja muuta niin, että ne uskois mua. Ainoo syy, miksi oon kaiken vapaa-ajan sängyn pohjalla, on se, että en jaksa tehdä mitään, ku oon niin poikki 24/7. 

Mitä mun pitäis tehdä?
 

+1
+165

Kommentit

Julia Nuortenlinkistä16.07.2019 10:32

Moikka ja kiitos tarinastasi!

Harrastamisen tarkoitus on tuoda iloa elämään - sen tarkoitus ei ole uuvuttaa, stressata tai heikentää terveyttä. Tämä ilo katoaa, jos harrastaminen tuntuu pakkopullalta tai vaikuttaa hyvinvointiin negatiivisesti. 

Monille vanhemmille oman lapsen halu lopettaa tavoitteellinen liikuntaharrastus on kuitenkin usein kova paikka, sillä tämän toivoisi menestyvän sekä esimerkiksi pysyvän fyysisesti hyvässä kunnossa ja terveenä. Monet myös pelkäävät lapsensa tekevän hätiköityjä päätöksiä ja katuvansa lopettamista myöhemmin. 

Olisiko sinun mahdollista vaihtaa vähemmän tavoitteellisesti treenavaan harrastusryhmään joko omassa lajissasi tai jossakin toisessa sinua kiinnostavassa lajissa? Näin harrastaminen ei katoaisi elämästäsi, mutta ei täyttäisi kaikkea vapaa-aikaa. 

Kertomasi terveyshaitat ovat myös sellaisia, että niistä olisi hyvä keskustella niin vanhempiesi kuin jonkun terveydenhuollon ammattilaisen, kuten kouluterveydenhoitajan tai terveyskeskuksen sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa. Ehkä ammattilaisen näkemys tilanteeseesi saisi vanhempasikin ymmärtämään näkökantaasi?

+1
+162