Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

24.03.2023 | Yleinen

Nuortenlinkki

Siruja: Lomalle lompsis

Lomalle lompsis! Voi että mä vihaan tota fraasia. Some täyttyy ihmisten loman aloitus päivityksistä, joihin lisätään #kiitollinen #siunattu #onnellinen. Osalle loma varmasti onkin sitä, mutta ei kaikille. Päivitysten takana voi olla monia tunteita ja paljon vaikeita hetkiä. Iloisessa sometulvassa on vaikeaa muistaa, että se saattaa olla kulissien ylläpitoa. Kuva on vain pieni hetki kokonaisuudesta. Ja kaikki eivät julkaise iloisia kuvia, vaan saattavat jäädä itsekseen ajatustensa kanssa.

Lomaan liittyy monenlaisia tunteita ja ajatuksia. On ihanaa, kun ei tarvitse stressata koulusta, opinnoista tai töistä. On ihanaa, kun saa vaan olla ja lepäillä. Nyt aikaa riittää kaikkeen siihen, mihin arjessa se ei riitä! Ihan mahtavaa! Vai onko sittenkään? Vaikka aikaa onkin paljon, niin voiko sitä olla liikaa? Loma ja lepo ikään kuin pakottaa pysähtymään itsensä ja ajatusten äärelle. Löytyykö lomalla keinoja käsitellä tunteita ja ajatuksia, kun tavalliset keinot eivät välttämättä ole käytössä? Löytyykö lomalla riittävästi apua, kun monet tahot ovat lomalla?

Viime aikoina oon pyöritellyt paljon sitä, että mitä voi tehdä, jos loma ja kotona oleminen ahdistaa. Oon mietiskellyt, että mitä olisin itse kaivannut lapsena ja nuorena. Yksi ihan mahtava juttu, on kahdenkeskisten chattien ja ryhmächattien määrä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos löytyy chatteja, jotka tuntuu omalta! Chateista on aiemmin ollut mulle iso apu (ja luultavasti tulee olemaan myös tänä kesänä).

Olisin nuorempana kaivannut listaa asioista, mitä voi tehdä. Helposti päivät kuluivat tietokoneella tai telkkaria katsellen. Jos tykkää, niin voi lukea kirjoja, tehdä palapelejä, leipoa. . . mitä ikinä keksiikään! Joitakin listauksia löytyy netistä, joten en ala listaamaan tähän asioita, mitä voi tehdä. Täytyy huomioida myös se, että ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä. Suosittelen tekemään omien mieltymysten mukaisen listauksen mahdollisista tekemisistä. Tai voi kirjoittaa pikkulappusille, laittaa ne purkkiin ja nostaa yhden, jos tulee hetki, ettei keksi tekemistä.

Yksi mulle tärkeä tekeminen, on kotoa poistuminen. Joinain päivinä se on koirien ulkoilutusta ja joinain päivänä kirjastossa tai kahvilassa käymistä. Haluan kannustaa poistumaan kotoa edes hetkeksi, jos mitenkään on mahdollista poistua. Päivistä tulee pitkiä, jos hengailee koko loman sisällä. Ulkoilu omalla pihalla rytmittää kivasti päivää. Kokonaan tontilta poistuminen voi katkaista ajatus- ja ahdistusmyllerrystä.

Toivon, että jokaiselle löytyy keinoja käsitellä tunteita ja ajatuksia. Toivon, ettei kukaan jäisi yksin. Tsemppiä kesään <3

Nuoren blogi

Kirjoittaut: Tikku_nekku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *