14.04.2023 | Yleinen
Nuortenlinkki
Safer sexting
lähetin nuden, saanko sen pois netistä?
Sexting, vaihtelu, nudejen lähettäminen – nämä kaikki ovat nimityksiä alastomuutta tai seksuaalissävytteisiä kuvia, videoita tai tekstiä sisältävälle viestien vaihdolle. Vihjailevien kuvien lähettely ei ole ilmiönä mitenkään uusi. Jo satojen vuosien ajan parit ovat vaihdelleet maalattuja tai valokuvattuja alastonkuvia ilmaistakseen ihastusta ja flirttiä. Nykyään nudejen vaihteluun ei tarvita öljyvärejä eikä kirjekyyhkyjä vaan imartelevan kuvan voi ottaa ja jakaa puhelimen välityksellä sekunneissa.
Miksi nudeja vaihdellaan?
Kuvien ja myös nudejen vaihtelusta on tullut yleinen osanen seurustelua ja yhteydenpitoa. Nudejen vaihtelu voi tuntua kivalta tai jännittävältä, olla hauska tapa piristää seurustelua tai etäsuhdetta tai kuvien avulla voi leikitellä erilaisilla tavoilla esittää omaa kehoa. Nudejen vaihtelu tai sexting voi olla keino kokeilla omia rajoja ja tutkia omaa seksuaalisuuttaan. Elämme visuaalisessa maailmassa, jossa omaa elämää jaetaan kuvien ja videoiden avulla ystäville ja seurustelukumppaneille – on siis aika luonnollista, että myös seksuaalisuutta ilmaistaan visuaalisin keinoin.
Miksi nudeista puhutaan niin paljon?
Meidän Sua varten somessa -tiimimme käy 8-21-vuotiaiden nuorten kanssa keskusteluja nudeista päivittäin – niin yleistä on nudejen pohtiminen, niiden vastaanottaminen tai niiden herättämä huoli. Kokemuksemme mukaan nudejen vaihtelu kiinnostaa monia. Toisaalta kääntöpuolena on, että kuka vain voi joutua vastaanottamaan alastoman tai vihjailevan kuvan vasten tahtoaan, ja niitä saatetaan myös pyydellä hyvin nuorilta somen käyttäjiltä. Aikuinen tai huomattavasti vanhempi nuori ei kuitenkaan koskaan saa pyydellä alastonkuvia alaikäisiltä.
Palvelumme Sua varten somessa auttaa lapsia ja nuoria sosiaalisen median alustoilla yksityisviestien kautta. Meille voi siis laittaa viestiä TikTokissa, Snapchatissa ja Instagramissa milloin vain, ja vastaamme viesteihin aina mahdollisimman nopeasti maanantaista torstaihin. Meidän kanssamme voi pohtia, millainen viestittely tuntuu hyvältä ja milloin esimerkiksi on valmis vaihtelemaan kuvia oman seurustelukumppanin kanssa. Autamme myös nuoria tilanteissa, jossa esimerkiksi omat kuvat ovat lähteneet jakoon tai joku kiristää tai uhkailee lähettämään kuvia.
Nudejen vaihtelu – yay or nay?
Aikuisilla on paljon ennakkoluuloja nudejen vaihtelua kohtaan, ja he suhtautuvat siihen usein varauksella. Onkin tärkeä sanoa heti alkuun kolme asiaa:
1. Vaihtelu voi olla kiva osa seurustelua ja yhteydenpitoa, eikä siinä ole mitään vikaa niin kauan kuin se tuntuu kaikista osapuolista hyvältä ja kuvat poistetaan puhelimesta niiden saapumisen jälkeen. Kuvien vaihtelu voi olla ihana tapa toteuttaa omaa seksuaalisuutta ja piristää esimerkiksi etäsuhdetta.
2. On kuitenkin tärkeä pohtia, millaisia kuvia itsestään jakaa ja kenelle. Inhottava totuus on, että puhelimesta löytyvä kuva tai video on helppo jakaa eteenpäin, ja esimerkiksi Snapchatin kuvakaappauksesta eli screenshotista tuleva ilmoitus on helppo kiertää. Kun kuvan on kerran lähettänyt eteenpäin tai laittanut nettiin, sen kohtaloa on vaikea hallita. Jos lähetät kuvan, varmista, ettei siinä näy kasvoja tai ettei sinua voida muuten tunnistaa. Lisää tietoa safer sextingistä saa esimerkiksi suavarten_officialin Instagram-tililtä.
3. Jos joku jakaa eteenpäin kuvan ja rikkoo luottamuksesi – se ei ole sinun vikasi. Näissä tilanteissa on tärkeä muistaa, että sinua kohtaan on tehty rikos, etkä sinä ole syyllinen siihen, että toinen ihminen toimii väärin.
Mitä tehdä jos…
Olen lähettänyt kuvan jollekulle ja minua huolestuttaa, että kuva lähtee leviämään
- Hengitä syvään. Muista, että et ole tehnyt mitään väärää, vaikka tilanne tuntuu kurjalta.
- Pyydä henkilöä poistamaan kuva puhelimestaan. Voit kertoa, että sen säilyttäminen on väärin, ja rikoslain vastaista.
- Ota kuvakaappaus viestittelystänne.
- Kerro tapahtuneesta turvalliselle aikuiselle, esim. vanhemmalle, opettajalle tai koulukuraattorille, ja tehkää tarvittaessa rikosilmoitus.
- Ota yhteyttä auttavaan palveluun kuten Sua varten somessa -palveluun tai Nettivihjeeseen.
Sain nuden, voinko näyttää kaverille?
Ei. Jos jaat saamasi nuden, syyllistyt rikokseen.
Toisen ihmisen alastonkuvan jakaminen eteenpäin on rikoslaissa kiellettyä, ja rangaistuksena voi olla sakkoja tai jopa vankeutta. Erityisen rangaistavaa on alle 18-vuotiaiden alastonkuvien eteenpäin levittäminen. Toisten nuorten alastonkuvat on poistettava puhelimesta niiden vastaanottamisen jälkeen.
Joku kiristää minua koska lähetin hänelle aiemmin kuvia
Jos joku uhkaa levittää kuviasi, on tärkeää muistaa, että hän tekee väärin, et sinä. Näissä tilanteissa on tavallista, että kiristyksen uhri tuntee ahdistusta, häpeää tai pelkoa. Siitä huolimatta, että haluaisit ehkä piilottaa tai unohtaa koko asian – on tosi tärkeää, että kerrot jollekin turvalliselle aikuiselle, että sinua kiristetään. Ota screenshot käyttäjän viesteistä äläkä lähetä hänelle enää viestejä. Se, mitä on tapahtunut, ei ole sinun vikasi. Kaikki järjestyy. <3
Voinko lähettää yllärinuden?
Tarkistathan aina, haluaako toinen osapuoli varmasti vaihdella. Mikään ei pilaa nautinnollista perjantain poppari-leffa-hetkeä kuin puhelimen ruudulle lävähtävä, kaiken paljastava genitaalikuva. Tällaisessa tapauksessa kuvan lähettäjä syyllistyy rikokseen.
Ei ole millään tavalla OK ottaa kadulla housuja pois ja paljastella itseään ohikulkijoille, ja Suomen uuden rikoslain myötä sama sääntö pätee netissä. Jos et siis halua syyllistyä seksuaaliseen häirintään, jätä yllärigenitaalikuvat lähettämättä.
Jos painoit jo send-nappia ennen kuin luit tämän, on tärkeää pyytää anteeksi. Muista seuraavalla kerralla varmistaa, että vaihtelu tuntuu keskustelukumppanista kivalta. Asioista etukäteen keskustelu on seksi- ja seurusteluasioissa tärkeää, ja tekee suhteesta yleensä paremman ja kivemman kaikille!
Anni Pätilä
Johtava asiantuntija | Sua varten somessa
Tykkää, jaa, kommentoi