Onko tää kiusaamista?

Minua on alettu (ainakin omasta mielestä) kiusaamaan. Olen seiskaluokalla ja mua on jo pitkään katseltu oudosti käytävillä ja haukuttu tyhmäksi, rumaksi, oudoksi jne. Tätä oli jo alakoulussa aika reilusti ja nyt vaan jatkuu melkeinpä päivittäin. Itsetunto on nykysin aika nollissa enkä nyt viime päivinä ole uskaltanut edes puhua melkein kellekään. En tiedä mikä mussa on vikana kun muhun suhtaudutaan tällein. Onko se mun syytä vai onko tämä normaalia? Pari tapausta on selvitelty aikuisen kanss,a mutta koko ajan näyttää joku muu aloittavan. Oon epävarma siitä, onko tää edes semmonen asia, josta voi valittaa vai onko ihan normaalia. Pahalta kyllä tuntuu koko ajan.

Vastaus:
Ihan ensimmäisenä pitää sanoa, että ei, ei ole normaalia eikä sun syy ja kyllä, saa valittaa. Jos susta tuntuu pahalta ja nimittely, haukkuminen jne. on päivittäistä ja vielä jatkunut pidempäänkin niin kyllä kyse on kiusaamisesta. Kiusaaminen ei taas ikinä ole kiusatun syy tai kiusatun vastuulla. Sen sijaan kiusaaja on aina se, joka tekee väärin.

Kiusaaminen on inhottava ilmiö ja valitettavan yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Yleensä kiusaamisen kohteeksi joutumiseen ei ole mitään syytä, vaan mikä tahansa riittää muka syyksi. Oli kyse sitten hiuksista, nimestä, vaatteista, tavasta puhua ihan mitä vaan. Tyypillisesti kiusaaja hakee huomiota tai vahvistaa omaa heikkoa itsetuntoaan lyttäämällä muita. Se ei kuitenkaan oikeuta missään nimessä kiusaamaan. Jonkun aloittaessa kiusaaminen saattaa puolestaan levitä helposti, jolloin kukaan ei edes lopulta tiedä miksi jotain ihmistä kiusataan, Ryhmäpaine ajaa nuoret käyttäytymään tavalla, jota he eivät välttämättä ymmärrä, mutta joka on kiusaamisen kohteeksi joutuneelle tuskallista.

Miltä selvittely aikuisten kanssa on tuntunut? Entä oletko käynyt juttelemassa esimerkiksi opettajan tai koulukuraattorin kanssa? Tietävätkö vanhempasi siitä, että kiusaaminen jatkuu yhä? Suosittelen kyllä puhumista, koska vaikka kiusaaminen usein laantuu ajan kanssa (esim. ammattikoulussa ja lukiossa on yleensä jo tosi paljon kivempaa ja fiksumpaa porukkaa!), ei sun kuuluisi kestää sitä päivääkään. Ihan jokaisesta kiusaamiskokemuksesta saa sanoa. Yksi hyvä tapa osoittaa aikuisille asian vakavuus on kirjoittaa vaikka johonkin vihkoon kaikki kerrat, jolloin jotain ikävää tapahtuu. Viimeistään silloin asiaan on pakko puuttua tosissaan.

Sillä aikaa yritä keskittyä kaikkeen, mistä tulee hyvä olo ja niihin ihmisiin, joiden kanssa on kiva olla. Ja muista, että sussa ei ole yhtään mitään vikaa!