Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

24.03.2023 | Yleinen

Nuortenlinkki

Lokerointi ja normista poikkeaminen nuoruudessa – kuinka kohdata mahdollinen kritiikki?

Lokerointi: tarpeellista vai tarpeetonta?

On tärkeää tiedostaa, että jokaisella on oikeus määritellä tai olla määrittelemättä itseään. Usein puhututtaa se, onko erilaiset määritelmät ja lokerot tarpeellisia silloin, kun jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Sanonkin, että turhan tarkat lokerot eivät ole hyväksi kuten ei myöskään se, että pyrkisimme luokittelemaan muita ihmisiä erilaisiin lokeroihin.

Lokerointi ja itsensä määrittely voi tuoda turvaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämä voi auttaa ymmärtämään itseään, kun saa omille ominaisuuksilleen jonkin käsitteen. Toisaalta jotakin toista määritelmät ja lokerot voivat puolestaan ahdistaa kovasti tai on vaikea laskea itseään kuuluvaksi mihinkään lokeroon. Molemmat on täysin valideja tuntemuksia! Tässä onkin ohje meille jokaiselle: älä lokeroi tai määrittele muita. Jos koet saavasi apua itsesi ymmärtämiseen jonkin lokeron avulla niin hyödynnä sitä! Jos taas lokerot ahdistavat niin älä edes koita mahtua tiettyyn lokeroon!

On myös hyvä muistaa, että lokeroiden rajat eivät ole tarkkaan määritettyjä. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän täytyy kunnioittaa henkilön omaa tuntemusta silloin kun hän kertoo kuuluvansa tai kuulumattomuutensa tiettyyn lokeroon. Ahtaiden ennalta määriteltyjen lokeroiden on aika jäädä historiaan! Haluan lisäksi muistuttaa, että kokemus esimerkiksi omasta sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta voi elämän aikana muuntua. Kunnioitetaan siis myös tässä asiassa jokaisen itsemäärittelyoikeutta.

Normista poikkeaminen: jännittävää, helpottavaa vai kaikkea muuta? Kuinka kohdata mahdollinen kritiikki?

Valitettavasti elämme vielä maailmassa, jossa syrjivät normit ovat syvään juurtuneita. Normista poikkeaminen voi olla hyvin jännittävää ja pelottavaa. Voi helposti tulla tunne, ettei kuulu joukkoon, jos ei löydä lähipiiristä samaistuttavia ihmisiä. Toisaalta voi olla myös helpottavaa huomata poikkeavansa vallitsevista normeista: sen oivaltaminen voi auttaa hyväksymään, ettei ole tarvetta yrittää edes ahtautua tiettyihin normeihin.

Haluankin muistuttaa, että moninaisuus on rikkaus ja sinulla on oikeus olla ja toteuttaa itseäsi juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Koin itse hyvin helpottavana nuorempana, kun tajusin, ettei minun tarvitsekaan ahtautua tiettyyn muottiin, johon olin yrittänyt itseni pitkään saada sopimaan. Oman itsensä löytäminen ja hyväksyminen on mahdollistanut paljon helpomman ja omannäköisemmän elämän, jota toivon meille kaikille sateenkaarinuorille!

Normien rikkominen saattaa aiheuttaa ikäviä kommentteja tai kritiikkiä muilta ihmisiltä. Tärkein viestini on: älä jää yksin näiden tilanteiden kanssa. Tässä alla muutamia vinkkejä, kuinka voit yrittää käsitellä mahdollista eteen tulevaa kritiikkiä:

  1. Hae tukea ja puhu jollekin luotettavalle henkilölle tilanteesta. Jos ikävät kommentit ahdistavat tai jäävät vaivaamaan, kannattaa niistä puhua. On tärkeää, ettei negatiivisten tunteiden kanssa joudu selviämään yksin. Puhua voi esimerkiksi ystävälle, perheenjäsenelle, sometuttavalle tai nuorisotyöntekijälle. Seta on myös koonnut hyvää tietoa nuorten tuki- ja neuvontapalveluista. Pääset tutustumaan näihin täältä
  2. Ei tarvitse olla vahva! Ikävät kommentit satuttavat, eikä niitä kohdatessa tarvitse esittää vahvaa. Sinulla on oikeus kertoa ja näyttää, että kommentit sattuvat.
  3. Sinulla ei ole velvollisuutta opettaa ketään seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Voit toki käydä keskusteluja ihmisten kanssa ja jossain tilanteissa voi olla hyvä sanoittaa, miksi jokin kommentti tuntuu ikävältä. Näissä tilanteissa on kuitenkin hyvä tuntea tilanne turvalliseksi ja kuunnella omaa jaksamista. Omia voimavaroja ei tarvitse käyttää siihen, että jatkuvasti opettaisi muita kohtaamaan sateenkaarinuoria. Toinen henkilö on itse vastuussa siitä, että ottaa selvää näistä asioista.
  4. Suojele myös itseäsi! Joskus esimerkiksi kaupungilla tai sosiaalisessa mediassa kohtaa ikäviä kommentteja täysin tuntemattomilta ihmisiltä. Muista, ettei sinulla ole velvollisuutta vastata vihapuheeseen. Oman turvallisuuden takia on usein hyvä jättää vastaamatta tällaisiin kommentteihin. Vihapuheesta, syrjinnästä tai häirinnästä on kuitenkin hyvä kertoa eteenpäin, joten viimeinen neuvoni on:
  5. Kerro eteenpäin epäasiallisesta kohtelusta! Seta on koonnut hyvän tietopaketin nuorille vihapuheesta ja viharikoksista. Suosittelen tutustumaan tähän täältä

Loppuun haluankin todeta, että meillä sateenkaari-ihmisillä on oikeus näkyä, kuulua ja olla olemassa ihan yhtä paljon kuin kaikilla muillakin. Valitettavasti vielä keskeneräisessä maailmassa tämä ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi syrjinnän tai vihapuheen pelon takia. Siksi haluankin lähettää erityisterveisen teille sateenkaarinuorille, jotka ette vielä syystä tai toisesta pääse toteuttamaan itseänne omassa ympäristössänne. Lähetän jokaiselle teille lämpimiä ajatuksia ja uskoa siihen, että vielä koittaa se päivä jolloin pääsette elämään juuri sellaista elämää kuin itse haluatte. Teillä on siihen oikeus!

Hyvää Prideviikkoa ja -kuukautta kaikille! Ollaan rohkeita ja rakennetaan yhdessä turvallisempaa maailmaa!

Elina Palonen

Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *