Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

24.03.2023 | Yleinen

Nuortenlinkki

Liikuntaharrastusten monet hyödyt

Liikuntaharrastuksia voi olla monenlaisia. Itsenäistä, ohjattua tai kaveriporukan kanssa liikkumista. Kevyttä, raskasta, palauttavaa ja kaikkea näiden väliltä. Harrastuksista saa mielekästä tekemistä arkeen ja niiden kautta pystyy myös hienosti rakentamaan rutiineja ja säännöllisyyttä omaan elämään. Lisäksi harrastusten kautta voi tutustua oman ikäisiin ja mahdollisesti samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin.

Joskus saattaa olla helpompi motivoitua liikkumaan, kun joku toinen lähtee mukaan harrastukseen. Erilaisten harrastusten kokeilu kaverin kanssa lisää myös sosiaalista hyvinvointia. Tuttu ja turvallinen harrastusporukka tekee yleensä liikunnasta vieläkin hauskempaa ja usein käykin niin, että harrastuspäivistä tulee viikon odotetuimpia hetkiä. Liikkumisesta ja harrastamisesta on monia eri hyötyjä ja niihin pureudumme seuraavaksi syvemmin.

Terveysvaikutukset

Liikuntaharrastuksilla on paljon positiivisia vaikutuksia niin fyysiseen, kuin psyykkiseenkin terveyteen. Liikunnan myötä tuki- ja liikuntaelimistön terveys paranee, kun luut, nivelet ja lihakset vahvistuvat. Erityisesti naisten, mutta myös muiden sukupuolien edustajien, kannattaa sisällyttää arkeensa tarpeeksi luustoa kuormittavaa liikuntaa, jotta osteoporoosin, eli luukadon, riski vähentyisi. Luustoa kuormittavan liikunnan tulisi sisältää iskuja, tärähdyksiä sekä nopeita kiertoja ja vääntöjä.

Liikunnan vaikutukset myös sydän- ja verenkiertoelimistöön ovat kiistattomat nostaen jaksamista ja kestävyyttä arjessa. Fyysinen toimintakyky siis pysyy yllä tai kehittyy entisestään, kun arki pitää sisällään liikuntaa.

Itsetunto ja onnistumisen kokemukset

Fyysistä terveyttä edistävistä tekijöistä puhutaan paljon, mutta liikunnalla sekä harrastuksilla on lukuisia muitakin positiivisia vaikutuksia. Onnistumisten kokemukset ja positiivinen palaute nostavat itsetuntoamme ja minäkuvamme piirtyy positiivisemmaksi. Liikunta turvallisessa ympäristössä on helppo tapa kerryttää uusia onnistumisen kokemuksia.

Liikunnallinen pätevyys, eli tunne omasta osaamisesta, on yhteydessä henkilön liikunta-aktiivisuuteen. Siispä jos tunnet olevasi hyvä liikkumisessa, haluat myös liikkua enemmän.

Tunteiden käsittely

Liikuntaa harrastaessa myös psyykkiset taitomme kehittyvät. Esimerkiksi voittamisen ja häviämisen tunteita on hyvä opetella käsittelemään, koska ne ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Peleissä ja kisailuissa näitä tunteita on turvallista tuntea tutussa harrastusporukassa. Liikkuminen vahvistaa mielenterveyttä ja parantaa arjen toimintakykyämme monin tavoin.

Kun olemme liikkumassa, arjen stressitekijät unohtuvat hetkeksi. Myös nukahtaminen ja unen laatu kohenee säännöllisen liikunnan seurauksena. Liikunnan on lisäksi todettu lievittävän masennuksen ja ahdistuksen oireita. Liikkumisen positiiviset psyykkiset vaikutukset tuntuvat jo heti suorituksen jälkeen, mutta vaikutukset ovat sitä myönteisempiä, mitä pidempään liikuntaa jatketaan. Säännöllisten liikuntaharrastusten tuloksena on siis energisempi, rennompi ja mielekkäämpi arki.

Miten ja missä sitten nuoret pääsisivät harrastamaan yhdessä? Helsingin kaupunki tarjoaa 18–29-vuotiaille suunnattuja matalan kynnyksen liikuntaharrastuksia ympäri Helsinkiä. NYT-liikunnan tunneilla lajeja pääsee kokeilemaan monipuolisesti ilman sitoutumista tai ilmoittautumista. Mukaan tunneille pääsee ostamalla NYT-liikuntakortin, joka maksaa 30 € / kausi (+ 4 € ladattava älykortti ensimmäisellä kerralla). Liikkumaan pääsee keväisin ja syksyisin yli 40 viikkotunnille.

Kesäisin toiminta on maksutonta. NYT-liikunnan tunneille osallistuakseen ei tarvitse osata ennalta mitään, vaan kaikki lajeihin tarvittava tieto ja välineet tulevat paikan päältä. Osallistuaksesi tarvitset vain mukavat liikuntavaatteet ja osalle tunneista liikuntaan soveltuvat sisäkengät. Lajivalikoimasta löytyy mm. sirkusta, kuntopotkunyrkkeilyä, padelia, capoeiraa, miekkailua, kiipeilyä ja monia muita lajeja! Lisätietoa osallistumisesta ja lajeista löydät Nyt liikunnan sivulta.

Harrastamisen iloa,

Henna NYT-liikunnalta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *