Apua masennukseen ja ahdistukseen?

Olen 17-vuotias ja olen jo kaksi vuotta kärsinyt jonkinlaisista mielenterveydellisistä ongelmista. Kaksi vuotta sitten huomasin tuntevani itseni surulliseksi ja että elämässä ei ole mitään järkeä. Tulevaisuus tuntui toivottomalta ja muutenkin toivoin olevani kuollut. Nuo ajatukset jatkuivat viime keväänä, jolloin tajusin, että en tunne olevani pelkästään masentunut, vaan tunsin itseni myös todella ahdistuneeksi. Tuntuu, että en jaksa ja pienetkin asiat tuntuvat vaikeilta. En arvosta elämääni, enkä itseäni. Ainoa asia joka auttaa hetkellisesti on alkoholi. Välillä en pysty ajattelemaan muuta kuin alkoholia ja että mistä saan rahaa taas juomiseen. Viimeisen puolen vuoden aikana olen vähintään kaksi kertaa viikossa juonut alkoholia. Minulla on ollut univaikeuksia ja kärsin myös jonkin tasoisesta sosiaalisen paikan kammosta. En pysty rentoutumaan ja keskittyminen on vaikeaa. Olen myös muutamia kertoja satuttanut itseäni. Minulla on paljon ystäviä, mutta en pysty puhumaan melkein kenellekään. En todellakaan halua mennä juttelemaan kenellekään aikuiselle, koska se tuntuu jotenkin vastenmieliseltä. En vain tiedä mitä pitäisi tehdä. Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä?

Vastaus:
Tilanteestasi tulee mieleen monia kysymyksiä. Tapahtuiko kaksi vuotta jotakin, joka mullisti maailmasi? Tunnistatko mitään ulkoista tekijää, joka olisi voinut aiheuttaa tai altistaa masennukselle? Olitko jo aiemmin ollut apea, mutta vasta myöhemmin havahduit siihen?

Masennuksen ja ahdistuksen syytä on usein vaikea löytää. Nuorella ihmisellä se voi hyvinkin liittyä oman identiteetin etsintään, epävarmuuteen itsestä ja kaikesta, tulevaisuuden pelkoon tai hormonien myllerrykseen. Maailma voi monesti tuntua kauhealta paikalta ja aikuiset ymmärtämättömiltä hirviöiltä. Omista asioista on vaikea puhua, ne ovat äärettömän herkkiä aiheita. Tällä en halua millään tavalla väheksyä pulmaasi, vaan tuoda esille myös tätä kasvamisen näkökulmaa.

Alakulo ja myllerrys voivat myös kehittyä masennukseksi ja ahdistukseksi, jotka ovat sairauksia.  Ne ovat nykyisin yleisiä sairauksia, joista puhutaan ja joita hoidetaan. Hoitokeinoina ovat tavallisimmin terapeuttiset keskustelut ja lääkehoito. Keskustelujen avulla opetellaan mm. parempaa itsetuntemusta ja toimivampia keinoja selvitä tunteiden, ajatusten ja arkipäivän kanssa. Monelle ihmiselle tällainen oman elämän avaaminen on vieras, outo ja pelottavakin asia. Suurin osa ihmisistä kuitenkin hyötyy siitä, että voi käyttää toista ihmistä omien ajatusten peilaajana, neuvonantajana ja keskustelukumppanina. Ammattilaiset ovat myös vaitiolovelvollisia, joten heille puhuminen on turvallista.

Alkoholinkäyttösi kuulostaa huolestuttavalta. Olet saanut helpotusta juomalla, mikä monesti onkin nopea ensiapu pahaan oloon. Alkoholi itsessään kuitenkin aiheuttaa masennusta, univaikeuksia ja pelkotiloja, joten pidemmällä ajalla vaikutus on aivan päinvastainen kuin mikä tarkoitus oli alun perin. Alkoholi voi aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, jolloin siitä on hyvin vaikea päästä irti omin avuin. Kerrot myös vahingoittaneesi itseäsi jollain tavalla. Itsensä vahingoittaminen on merkki siitä, että on aika hakea apua.

Jos kynnys puhumiseen on korkea, voisit ensin etsiä tietoa ja tukea netistä. Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetti-sivustolta löydät esimerkiksi tietoa ja eri kanavia yhteydenottoihin. Voit myös työstää asiaa itse esimerkiksi kirjoittamalla ylös olotilojasi ja ajatuksiasi, jotta näet, miten eri asiat ja olotilat vaikuttavat toisiinsa.                                                                                                                                  

Vaikka ajatus puhumisesta aikuisen kanssa tuntuukin vaikealta, suosittelisin sitä kuitenkin. Omat vanhemmat ovat avainasemassa nuoren tukemisessa, mutta joskus vanhemmat ovat liian lähellä huomatakseen. Voisitko mennä koulusi terveydenhoitajan tai kuraattorin juttusille? He ovat tottuneet kohtaamaan monenlaisia pulmia ja keksimään niihin ratkaisuja yhdessä oppilaan kanssa. Terveydenhoitaja osaa myös ohjata muiden tukipalveluiden piiriin.
Ensimmäinen askel muutokseen on aina vaikea. Kaikesta kamaluudesta huolimatta opitun ja vanhan käytöksen jatkaminen tuntuu helpoimmalta. Itse voi sokeutua sille, että muutoksen avaimet voivat olla käden ulottuvilla. Moni aikuinen on valmis auttamaan sinua ja asioiden selvittely yhdessä helpottaa varmasti elämää jatkossa. Yksin ei kannata jäädä!